Arco maakt slachtoffers in sociale economie

De financiële crisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de fundamenten waarop de bankwereld gebouwd is,  grondig moeten herdacht worden. Ondermeer Dexia, tot op dat moment een bank met een conservatief goedehuisvaderimago, bleek een explosieve en risicovolle basis te hebben.

De gevolgen van het debacle bij Dexia zijn nog niet helemaal duidelijk maar dat het ons land veel geld zal kosten staat vast. De val van Dexia veroorzaakt ook schade bij  maatschappijen die banden hebben met de bankengroep. Ondermeer in de sociale economie.

Groep ArcoEen van de belangrijkste slachtoffers van Dexia  is het netwerk rond Arco, de coöperatieve structuur van het ACW. Arco had via zijn financieringsvehikels Arcopar en Arcoplus banden met de VZW Hefboom.  Hefboom geeft advies aan bedrijven uit de sociale economie en pompt er tegelijkertijd ook kapitaal in via leningen. De financiering van Hefboom komt uit de verkoop van haar eigen aandelen, achtergestelde leningen en uit commerciële partnerships. Allicht zal de maatschappij ook een aantal middelen via legaten binnenkrijgen.

In 2011 had Hefboom 244.114 aandelen uitstaan  bij 1299 aandeelhouders. Ze kregen achtergestelde leningen binnen voor een bedrag van 3.848.715 €.

VDK Spaarbank is een belangrijke commerciële  partner. De Solidariteitsspaarrekening van de bank belegt minimaal 5% van haar actief in aandelen van Hefboom. Op de tegoeden krijgt Hefboom ook een commissieloon van 0,50%.

Kapitaalverstrekker voor sociale economie

Hefboom pompt een belangrijk gedeelte van het geld in de sociale economie. Uit een brief aan de aandeelhouders van Hefboom blijkt dat de onderneming 21,5 miljoen € aan leningen heeft uitstaan. Die zijn gespreid over sociale economie (80%), groene energie (15%) en Noord-Zuid projecten (5%).

De uitstaande leningen bedragen 80% van de middelen van Hefboom. De overige 20% zijn volgens gedelegeerd bestuurder Dirk Dalle gediversifieerd belegd. Maar die diversificatie lijkt grotendeels opgebouwd in bankaandelen. In de eerder genoemde aandeelhoudersbrief verwijst Dalle naar beleggingen in Ethias, Dexia, een obligatielening van ING en een participatie in Triodos Bank. Daar moet dus nog het pakket aandelen in Arco worden bijgevoegd.

Hefboom had een partnership met Arco dat 8,45% van de aandelen van de CBVA Hefboom in portefeuille heeft. Omgekeerd hield Hefboom ook een belang aan in Arco. Uit het jaarverslag 2011 van Hefboom  blijkt dat belang 2,2 miljoen euro waard te zijn. Wat die participatie nog waard is na de procedure van vereffening is niet duidelijk maar Hefboom heeft alleszins meteen ingrijpende maatregelen genomen. De waarde van de aandelen werd met 10% geknot en bedraagt vandaag nog 45 €. Arco betaalde ook geen dividend over het boekjaar 2011. Op de dagelijkse werking van het bedrijf lijkt de afboeking niet meteen een impact te hebben. Hefboom geeft ook aan dat het vertrouwen van de coöperanten niet is afgenomen.

Hedwig Neesen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.