DELA en Delta Lloyd Life lanceren digitale kluis

Verzekeringsmaatschappijen DELA en Delta Lloyd Life lanceerden bijna tegelijkertijd een digitale kluis. Een van de opvallende argumenten die de maatschappijen gebruiken om die dienst te promoten is het beheer van de digitale identiteit van een overledene. Maar de digitale kluis kan uiteraard veel breder gebruikt worden.

Meer dan 4.500.000 Belgen hebben momenteel een Facebookaccount en ongeveer 1.050.000 hebben een profiel op Linkedin. De cijfers blijven snel stijgen. Na het overlijden blijven die profielen soms online. De nabestaanden beschikken niet altijd over de paswoorden om in te grijpen in de digitale identiteit van een overledene. Met een digitale kluis kan je als gebruiker van sociale netwerken die paswoorden gemakkelijk bewaren en tegelijkertijd aangeven wat er na je overlijden dient te gebeuren met de profielen.

Maar de digitale kluizen van de verzekeraars kunnen uiteraard veel meer dan enkel de digitale identiteit beheren. Ze laten toe om filmpjes, boodschappen en documenten te bewaren voor specifiek aangeduide begunstigden. Dat kunnen eerder praktisch bedoelde bestanden zijn. Een laatste groet of instructies voor de begrafenis bijvoorbeeld. Maar de digitale kluis laat ook toe om de ganse erfenis van iemand te documenteren.

Functioneel kunnen de applicaties van Delta Lloyd Life en DELA ongeveer hetzelfde aan. Maar de structuur van beide kluizen is anders opgebouwd.

 

Safe in Heaven van DELA

 Afbeelding

Bij het brede publiek is DELA vooral bekend als uitvaartverzekeraar. Het actieterrein van de maatschappij is echter veel breder dan enkel de verkoop van verzekeringen. DELA is een geïntegreerde dienstverlener rond het thema uitvaart.  De groep is eigenaar van meer dan 60 begrafenisondernemers in België. Daarnaast bezit DELA 5 van de 11 crematoria in ons land.

DELA heeft rond haar kernthema een sterk imago opgebouwd. Dat imago wordt ondersteund door een digitale biotoop. Naast de bedrijfswebsite zijn er ook www.InGedachten.be en www.afscheidsrede.be. Die biotoop wordt nu aangevuld met de digitale kluis Safe in Heaven.

DELA wil haar digitale kluis duidelijk laagdrempelig in de markt zetten. Gebruiksgemak primeert. Geen ingewikkelde procedures of administratieve rompslomp. De kluis is erg makkelijk aan te maken. Je naam en je emailadres volstaan om een bericht te krijgen waarmee je de opening ervan  kan valideren. De kluis zelf is basic opgebouwd rond vier functies. Je kan regelen wat er met je digitale profielen moet gebeuren, documenten en beelden bewaren, specifieke boodschappen nalaten voor bepaalde mensen en vertrouwenspersonen aanstellen. Die vertrouwenspersonen zijn na een overlijden cruciaal om de kluis te kunnen openen en de informatie beschikbaar te maken.

Rond de kluis is een website gebouwd met extra functionaliteiten. Daar kan je ondermeer je laatste wilsbeschikking en een orgaandonatie regelen. De documenten hiervoor kan je vervolgens weer in je kluis opbergen.

Het is duidelijk dat DELA de digitale kluis veeleer ziet als een onderdeel van een breder ecosysteem  rond het thema uitvaart.

 

Delta Lloyd Life: Mijn digitale kluis

AfbeeldingPensioenverzekeraar Delta Lloyd Life lanceert haar applicatie onder de merknaam Mijndigitalekluis.be. De applicatie van Delta Lloyd Life kan functioneel ongeveer hetzelfde als die van DELA maar ze is anders opgebouwd rond drie centrale tabs: vermogen, wilsbeschikking en begunstigden.

De tabs zijn verder opgedeeld met geheugensteuntjes. Bij vermogen bijvoorbeeld, vind je expliciet een verwijzing naar bankrekeningen en levensverzekeringscontracten. Opmerkelijk is dat de digitale identiteit als een vermogenscomponent wordt beschouwd.

Bij wilsbeschikking kan je ondermeer je eigen begrafenisceremonie regelen maar ook een orgaandonatie regelen.

De tab begunstigden regelt wie na je overlijden toegang krijgt tot bepaalde informatie of zaken.

De kluis van Delta Lloyd Life is complexer om te gebruiken. Het aantal partijen dat betrokken is bij de digitale nalatenschap, is groter. De controleurs moeten het overlijden van de kluishouder bevestigen aan de maatschappij. Er moeten minstens 2 controleurs zijn per kluis. Daarnaast heb je ook de begunstigden. Zij krijgen na het overlijden toegang tot de informatie die je voor hen hebt ter beschikking gesteld. Tot slot zijn er ook vertrouwenspersonen. Dat zijn mensen die nog tijdens je leven bepaalde informatie kunnen wijzigen. Je verzekeringsmakelaar bijvoorbeeld, zou toegang kunnen hebben tot je verzekeringsgegevens.

Delta Lloyd Life heeft de kluis duidelijk meer gericht op het organiseren van de nalatenschap. Dat is logisch. De verzekeraar mikt indirect op de verkoop van producten die inspelen op de nalatenschap. Bij DELA is de kluis eerder opgevat als een bijkomende service in een ruimer aanbod van diensten rond uitvaart.

Functioneel gelijkaardig, de prijs verschilt

Alhoewel de structuur van beide applicaties verschilt zijn ze functioneel sterk vergelijkbaar. Het belangrijkste verschil lijkt de prijs te zijn. DELA biedt de digitale kluis momenteel gratis aan. Bij het openen van een kluis laat je uiteraard een aantal persoonlijke gegevens achter die toelaten dat iemand van de maatschappij contact met je opneemt. ‘Dat gaan we bewust niet doen’, zegt Marysia Kluppels, marketing en communicatiemanager van Dela. We respecteren strikt de privacy van alle gebruikers en zullen ze niet lastig vallen met promotionele aanbiedingen.

De kluis van Delta Lloyd Life is betalend. Je kan opteren voor een jaarlijks abonnement van 29.90 €. Of je kan ook eenmalig 299,90 € betalen. Dan kan je alle functies van de kluis levenslang gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.