Spring naar inhoud

Europese verzekeraars te optimistisch over Solvency II

Ernst & Young publiceerde zopas een Europese survey over de status van de implementatie van Solvency II. De resultaten van de studie zijn gebaseerd op gegevens van 160 verzekeraars uit 19 landen. De deelnemers aan de survey zijn meestal grotere verzekeringsgroepen. Dat beïnvloedt uiteraard de uitkomst. De meeste maatschappijen zijn optimistisch om de aangepaste implementatiedatum te halen. Te optimistisch?

De initieel vooropgestelde datum voor invoering van Solvency II was 01.01.2014. Onlangs werd duidelijk dat de Europese Commissie niet zou vasthouden aan die strikte timing. Er is nog geen duidelijkheid over het nieuwe momentum voor invoering van het solvabiliteitskader maar de meeste specialisten gaan uit van 01.01.2015.

Uit de survey van Ernst & Young blijkt dat het uitstel ook realistisch is. Slechts 57%van de maatschappijen geeft aan dat ze de initieel vooropgestelde datum voor invoering van Solvency II kunnen halen. In België is dat slechts 33%. Als die datum verschoven wordt naar begin 2015 geeft  89% van de maatschappijen aan dat ze de implementatie kunnen realiseren. In België zouden alle verzekeraars die deadline halen. Veel betrokkenen  houden er rekening mee dat 01.01.2015 de nieuwe datum voor invoering van de methodiek zou kunnen worden.

Solv 1

Het uitstel zou dus de meerderheid van de verzekeraars toelaten om tijdig klaar te zijn met de implementatie. Wij gaan er van uit dat de voorspellingen van de verzekeraars te optimistisch zijn. Voor pijler 1 en pijler 2 lijkt er inderdaad sterke vooruitgang gemaakt te zijn. In pijler 2 blijft er een aandachtspunt voor de risico-analyse via ORSA. Slechts 30% van de maatschappijen geeft aan dat de ontwikkelingen op dat vlak voldoende ver staan.

De belangrijkste uitdaging  schuilt echter in pijler 3. De voorbereidingen zijn daar nog bijzonder beperkt. Dat is onrustwekkend omdat het net de voorwaarden van pijler 3 zijn die het meeste werk vragen. 80 % van de respondenten geeft toe dat ze tot nu weinig of  geen vooruitgang hebben geboekt inzake compliance met de derde pijler. Verzekeraars in Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn vrij goed voorbereid in vergelijking met de anderen. De Belgische verzekeraars bevinden zich in het midden van het peloton.

De kans dat de sector de volledige implementatie van Solvency II realiseert tegen 01.01.2015 is dan ook weinig waarschijnlijk.

Solv 2

De studie van Ernst&Young toont ook pijnlijk aan dat de beschikbaarheid en de kwaliteit van de data die nodig zijn in het kader van Solvency II bij verzekeraars ondermaats is. Het gaat niet alleen over data maar vooral over de vaak complexe IT-systemen die nodig zijn om ze te genereren en te managen. 69% van de verzekeraars geeft aan dat ze niet of nauwelijks zijn toegekomen aan het documenteren van dit proces. De opbouw van die documentatie is tijdrovend.

Een van de subprocessen bij de opbouw van IT-systemen is de beveiliging van dat systeem tegen manipulatie door eindgebruikers. Driekwart van de verzekeraars geeft aan dat ze hier nauwelijks begonnen zijn.

Solv 3

Cruciaal voor de implementatie van Solvency II zijn de interne applicatiemodellen.  Ongeveer de helft van de maatschappijen zou ervoor kiezen om een eigen applicatiemodel te ontwikkelen. (19% volledig intern, 30% deels intern) E&Y geeft echter zelf aan dat die score bepaald is door de samenstelling van de respondenten. Daarin zitten hoofdzakelijk grote maatschappijen en die kunnen de kost voor die ontwikkeling beter assimileren. De helft van de maatschappijen die kiezen voor een intern applicatiemodel wil dat laten goedkeuren door de bevoegde regelgever voor de zogenaamde ‘Go Live’ datum. Als die datum effectief verschuift naar 2015 betekent het engagement dat deze maatschappijen opnemen een enorme werklast voor de controle-instanties.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Belgische verzekeringsmaatschappijen op dit vlak achterlopen op hun Europese sectorgenoten. Met uitzondering van de vereisten op het vlak van de validation- en calibration standaarden stellen de overige vereisten de Belgische verzekeraars voor belangrijke problemen.

Geen lean back gevoel

Alhoewel er heel wat elementen zijn die pleiten voor het verder uitschuiven van de implementatiedatum voor Solvency II zou het verkeerd zijn om de focus te verminderen op de voorbereidingen van dat proces.  Solvency II is immers veel meer dan een nieuwe controle- en rapporteringsmethodiek. Het is  een opportuniteit voor de verzekeringssector om de ganse organisatie van de maatschappijen te herdenken. Dat is overigens dringend nodig. Een aantal breedmaatschappelijke fenomenen zorgen ervoor dat onze samenleving op korte tijd drastisch verandert. Het snel groeiende ecologische bewustzijn en de roep voor meer duurzaamheid zorgen voor een verandering in het waardenpatroon. De snelle ontwikkeling van nieuwe media geeft die waarden een breed draagvlak.

Zeker in de financiële wereld is de impact daarvan niet te onderschatten. De financiële crisis heeft de consument kritisch gemaakt. Verzekeringsmaatschappijen zijn vrij conservatief ingesteld en ze reageren traag op de prikkels. Solvency II is een prima stimulator om hen sneller te doen aansluiten bij de veranderingen in de maatschappij. In een periode waarin machtige marktspelers als Google en Apple zich willen diversifiëren met een verzekeringsaanbod is dat van vitaal belang.

Dit artikel is gebaseerd op de European Solvency II survey van Ernst&Young

Op 20.12.2012 zijn Peter Telders en drs Paul WP De Beus van Ernst&Young sprekers voor Financelab Leaders over SolvencyII. Karel Van Hulle, Head Unit Pensions & Insurance DG, Eur Com is key note speaker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: