Belgische verzekeraars dramatisch afwezig op sociale media

Afbeelding

 

Verzekeraars Interpolis. Aegon en OHRA hebben de beste dienstverlening op de sociale media. Dat blijkt uit de studie Social Media Monitor van ITDS Business Consultants. Het rapport toont ook aan dat de verzekeringssector achterop hinkt bij de ontwikkeling van het mobiele internet. Een beknopt onderzoek van Financelab leert dat de ontwikkelingen bij de Belgische verzekeraars dramatisch achterblijven.

De beoordeling van ITDS is vooral gebaseerd op de activiteit op Twitter, Facebook, Linkedin en Youtube.

 

Van alle onderzochte verzekeraars is 82% actief op Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube. . De top 3 maatschappijen uit de studie zijn actief op deze vier sociale netwerken. Ze hebben in de loop van het jaar hun fans op deze netwerken sterk kunnen uitbreiden.

Veelzeggend is dat deze top drie behoort tot de kleine groep van slechts 20% verzekeraars die een mobiele site hebben ontwikkeld. 49 van de 61 (80%) verzekeraars hebben nog geen mobiele website. Het aantal smartphone-apps van verzekeraars is toegenomen ten opzichte van 2011. Nu hebben 31 van de 61 (52%) verzekeraars een app voor smartphones.  Slechts 7 van de 61 (12%) verzekeraars hebben een app speciaal voor tablets.

Afbeelding

 

Twitter is het platform voor social media waarop de meeste verzekeraars (39 van de 61, dus 66%) actief zijn. De activiteit van verzekeraars op YouTube (33 van de 61) is met 37% het meest gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De activiteit van verzekeraars op Facebook (28 van de 61) is gestegen met 20%. Op dit moment zijn 22 van de 61 verzekeraars actief op Linkedin. De meeste verzekeraars zijn op meer dan één Social Media-kanaal actief.

 

 

In België is de situatie veel erger. De meeste maatschappijen zetten nu pas hun eerste voorzichtige stappen op de sociale media. Van een geïntegreerde aanpak over verschillende media is nog lang geen sprake.

 

Belgische top10 in kaart

Financelab deed een korte studie over de aanwezigheid van de top10 verzekeraars in België op de 4 geciteerde sociale netwerken.

AG Insurance is aanwezig op Youtube en op Linkedin. De maatschappij heeft slechts 1 volger op Youtube. Er staan enkel een aantal testimonials online van mensen die bij AG Insurance werken. Op Linkedin heeft de marktleider een vrij prominente aanwezigheid met 1753 volgers. Ook de moederholding Ageas is actief en heeft 788 volgers.

AXA België is bijna onzichtbaar op de sociale media. Op Linkedin heeft het internationale profiel van de maatschappij wel meer dan 28.000 volgers.

Allianz is in België compleet afwezig op de sociale media. De internationale profielen hebben nochtans wel veel succes. Op Twitter heeft de groep bijna 3000 volgers, op Youtube hebben ze 723 abonnees en op Linkedin wordt Allianz gevolg door bijna 22.000 mensen. Het facebookprofiel Allianz Carreers heeft meer dan 6300 volgers.

KBC is de enige groep die een geIntegreerde aanwezigheid kan voorleggen over de 4 gespotte media. Dat levert ook resultaat op. Ongeveer 16.000 mensen volgen KBC op Facebook. Op Twitter hebben ze bijna 2300 volgers en ze hebben 71 abonnees op Youtube. Op Linkedin wordt de groep gevolgd door bijna 10.000 mensen. Ook KBC Groep is daar aanwezig met bijna 1400 volgers.

Delta Lloyd Life heeft een wat onduidelijke verschijning op de sociale media. Het profiel van de bank en de verzekeraar lopen op bepaalde media door mekaar maar zijn op andere media dan weer gescheiden. DLL heeft 157 volgers op Facebook, 3 abonnees op Youtube en 559 volgers op Linkedin.

Belfius is sterk aanwezig op de sociale media maar ze doen dat enkel vanuit de bankactiviteit.

Mercator heeft een goed geïntegreerde vertegenwoordiging op de sociale media. Meer dan 500 volgers op Facebook, 13 abonnees op Youtube en ongeveer 800 volgers op Linkedin. Het Twitterprofiel van de maatschappij is vooral gebaseerd op het wielerteam van Topsport Vlaanderen. Twitter is nogal populair in wielermiddens en dat reflecteert zich in 1822 volgers. Ook het Facebookprofiel Mercator Topsport heeft meer dan 1300 volgers.

P&V en Ergo Life ten slotte zijn enkel actief op Linkedin. Ze hebben een paar honderd volgers.

 

Aanwezigheid sterk ondermaats

De aanwezigheid van de top 10 van Belgische verzekeraars op de sociale media is duidelijk ondermaats. Enkel bij KBC kan je spreken van een consistente en geïntegreerde strategie. Het is opvallend dat bankverzekeringsgroepen wel aanwezig zijn. Bij KBC is die aanwezigheid gemengd, bij Belfius ligt de klemtoon duidelijk op de bank.

Infographic over de situatie in Nederland

Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.