Strategische heroriëntaties bij verzekeringsmaatschappijen

De datum voor de implementatie van Solvency II is nog steeds niet duidelijk maar de verzekeringsmaatschappijen blijven zich wel gefocust voorbereiden. Allianz kondigt een strategische integratie van haar Benelux-activiteiten aan. Delta Lloyd Life sloot een intentie-akkoord met Fidea over de overname van de portefeuille schadeverzekeringen.

Allianz integreert Benelux-operaties

Allianz nam in juni de activiteiten van Mensura GVK en haar dochterbedrijf Mensura Verzekeringen over. Mensura was een nicheverzekeraar die zich specialiseerde in arbeidsongevallen. Voor Allianz was de overname een gouden zaak. Het kreeg een portefeuille van 30.000 bedrijven in handen met uitstekende cross-selling opportuniteiten.

Allianz beschikte zelf niet over een waarborg arbeidsongevallen. Via de overname van Mensura haalde de maatschappij meteen heel wat knowhow binnen op dat vlak.

Maar ook op intern organisatorisch vlak werkt Allianz aan zijn structuur. De maatschappij voegt haar activiteiten op Beneluxniveau samen in een geïntegreerde structuur. Dat geeft Allianz belangrijke schaalvoordelen.

Allianz Belgium (inclusief Allianz Luxembourg) heeft meer dan 900.000 klanten en meer dan 1.000 werknemers. De maatschappij realiseerde een omzet van 1,6 miljard € bruto premies in 2011

Allianz Nederland heeft meer dan 1,3 miljoen klanten via haar distributienetwerk en de direct

writer Allsecur. Bij Allianz Nederland werken meer dan 1200 medewerkers. De maatschappij realiseerde  1,1 miljard € bruto premies.

AfbeeldingHet geïntegreerde verzekeringsbedrijf komt onder leiding van Robert Franssen. Die leidde tot op heden Allianz Belgium. Franssen begeleidt ook het integratieproces van de twee maatschappijen.

Het directiecomité van Allianz Benelux bestaat verder uit Sjoerd Laarberg die general manager wordt van Allianz Nederland, Wilfried Neven die general manager van Allianz Belgium wordt, Eric Schneijdenberg als COO en Jean-Pascal Vialaron als CFO.

Het directiecomité van Allianz Belgium bestaat uit voorzitter Robert Franssen, general manager Wilfried Neven, directeur Integratie Mensura en Strategische Projecten Jean-Claude Debussche , COO Jan Quisthoudt, CIO Alain Theys, CFO en directeur Luxembourg Jean-Pascal Vialaron.

 

 

Delta Lloyd Life stoot schadeverzekeringen af

Delta Lloyd Life stootte einde 2011 haar portefeuille rechtsbijstand af via een overname door marktleider DAS. De maatschappij heeft nu een intentie-akkoord getekend met Fidea over de overname van haar ganse schadeportefeuille. Die portefeuille was verlieslatend. Tegelijkertijd neemt Delta Lloyd Life de productie van levensverzekeringen in het netwerk van Fidea over. Fidea krijgt op haar beurt de exclusiviteit voor de distributie van schadeverzekeringen bij Delta Lloyd Bank.

Door deze operatie zal Delta Lloyd Life een pure levensverzekeringsmaatschappij worden. Fidea concentreert zich op schadeverzekeringen.

Een belangrijke schakel in het distributie netwerk van Fidea is het bankennetwerk van Centea. Dat netwerk werd overgenomen door Landbouwkrediet en wordt vanaf volgend jaar Crelan. Samen beschikken Centea en Landbouwkrediet over meer dan 900 kantoren. CEO van Landbouwkrediet Luc Versele heeft aangekondigd dat hij dat aantal tegen 2015 wil laten krimpen tot 700.

Centea en Fidea waren allebei dochterbedrijven van KBC. Na de reddingsoperatie door de Belgische overheid verplichtte Europa KBC om ondermeer deze twee maatschappijen te verkopen. Fidea werd overgenomen door de Amerikaanse investeringsgroep J.C. Flowers & co. Dat is een investeringsfonds dat enkel participaties neemt in de financiële sector. Het fonds heeft ook de Luxemburgse levensverzekeraar Private Estate Life (PEL) overgenomen. Ook het Nederlandse NIBC Bank is eigendom van JC Flowers&co.

Impact Solvency II

De reorganisaties bij Allianz en Delta Lloyd Life hebben ongetwijfeld te maken met de invoering van Solvency II. Die Europese regelgeving zal zwaar ingrijpen op de organisatie van de maatschappijen en op de manier waarmee ze met potentiële risico’s moeten omgaan. Het is zeer waarschijnlijk dat er nog reorganisaties, fusies en overnames zullen komen.

De invoering van Solvency II was oorspronkelijk gepland tegen 1 januari 2014. Ondertussen is het zeker dat er uitstel komt. De nieuwe implementatiedatum is echter nog niet bekend. Een aantal waarnemers houden er zelfs rekening mee dat de invoering gefaseerd zal verlopen.

Financelab Leaders nodigt op 20.12.2012 KAREL VAN HULLE voor een update over Solvency II. De informatie vindt u elders op deze blogsite. 

Het is overigens een van de laatste officiële meetings van Karel Van Hulle die in januari 2013 met pensioen gaat. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.