Verkoopsorganisaties Quality Investments streken miljoenen op

Meer dan 600 Belgen werden het slachtoffer van fraude met life settlements bij Quality Investments. Een aantal belangenverenigingen van bedrogen beleggers proberen mekaar de loef af te steken bij de afhandeling van de zaak.  Dat leidt tot zware juridische veldslagen in de VS. Daardoor komt echter ook belangrijke informatie naar boven. Directeur België van Quality Investments Jorre Appel zou meer dan 11 miljoen$ hebben opgestreken. In een gesprek met Financelab ontkent hij dat echter. Volgens hem was het geld vooral bestemd voor de verkoopsorganisatie Fides van Erik Duinslaeger

Life settlements zijn een relatief nieuwe categorie van beleggingen die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. De reputatie ervan staat echter zwaar ter discussie. Naast een aantal ethische bedenkingen is de structuur zeer makkelijk te manipuleren door fraudeurs.

Life InsuranceLife Settlements zijn in feite transacties waarbij bestaande overlijdensverzekeringen op het hoofd van hoogbejaarde Amerikanen worden overgekocht door een externe partij. De overnemer van het contract verkrijgt alle rechten en plichten die in het contract voorzien zijn. Hij zal de premiebetaling overnemen en krijgt de uitkering op het moment dat de verzekerde overlijdt. Aan de positie van de verzekerde wijzigt in principe niets.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom iemand zijn contract doorverkoopt. De verzekeringnemer kan in financieel krapper zitten waardoor de betaling van de premies in het gedrang komt. Daardoor zou het contract vervallen.

De verzekeringnemer kan ook gezondheidsproblemen hebben en ervoor opteren om snel een bepaalde som te cashen en zo nog te genieten van de laatste periode die hem of haar nog rest.

Degene die het contract overneemt betaalt een afkoopsom aan de oorspronkelijke verzekeringnemer. Dat bedrag houdt rekening met het in het contract verzekerde kapitaal maar ook met de nog te  verwachten levensduur van de verzekerde. Die laatste factor is cruciaal. Als de verzekerde langer blijft leven dan oorspronkelijk voorzien, moet ook de vaak vrij hoge premie langer doorbetaald worden terwijl de uitkering van de polis later gebeurt.

Quality Investments

In september 2011 greep de Nederlandse justitie in bij life settlements distributeur Quality Investments (QI). Tijdens een internationaal opgezette huiszoekingsactie werden voor miljoenen euro’s aan gebouwen, auto’s, boten en een vliegtuig in beslag genomen. In Nederland werden op 27 locaties huiszoekingen uitgevoerd maar ook in zes andere landen werden speuracties verricht.

De drie sleutelfiguren van de maatschappij, Frank Laan, Dennis Moens en advocaat Koen Blom werden 90 dagen  in voorarrest geplaatst. Zij worden verdacht  van fraude met 223.880.000$. Een belangrijk gedeelte van het geld werd opgehaald bij Belgische klanten via een netwerk van verzekeringsmakelaars. Ongeveer zeshonderd Belgen hebben geïnvesteerd in een van de Quality Investments fondsen.

Trustee speelt sinterklaas

Een paar maanden geleden werd een vierde sleutelfiguur officieel in verdenking gesteld. Trustee Deborah Peck wordt ervan verdacht 9,5 miljoen$ van het geïnvesteerde geld naar persoonlijke rekeningen te hebben doorgesluisd. Uit de aanklacht tegen Peck blijkt dat zij enorme bedragen transfereerde naar zogenaamde insiders. Kopstukken Laan, Blom en Moens kregen 33.553.320,00 $ uitgekeerd maar ook de directeur België van QI, Jorre Appel, kreeg 11.586.000,00 $.

Jorre Appel was, naast directeur van Quality Investments België, ook bestuurder van de maatschappij. Appel kwam op een vreemde manier in de aandacht. Op 19 januari 2011 werd Minor Vargas Calvo, CEO van herverzekeraar Provident Capital Indemnity (PCI) gearresteerd en beschuldigd van fraude. Daardoor viel het kaartenhuisje van QI uit mekaar. PCI was door Frank Laan als herverzekeraar opgevoerd. Indien de beweringen van Laan ook effectief waarheid zouden geweest zijn was het een briljante zet. Het belangrijkste risico voor een life settlements constructie bestaat erin dat de verzekerde de verwachte levensduur overschrijdt. De overnemer van de polis moet dan de vaak zeer hoge premie blijven doorbetalen terwijl hij de uitkeringen later krijgt. Laan beweerde dat hij dat risico bij een herverzekeraar had afgedekt. Na de aanhouding van Minor Vargas Calvo bleek die bewering echter lucht te zijn omdat de verzekeringsmaatschappij niet over een geldige vergunning beschikte. Trustee Deborah Peck informeerde Laan op 20 januari 2011 over de aanhouding. Op 21 januari gaf Jorre Appel zijn ontslag als bestuurder van QI. Even later verdween hij naar Spanje.

ontslagAppel

Financelab confronteerde Appel met de bewering dat hij meer dan 11 miljoen dollar zou gekregen hebben via Peck. ‘Ik ben daar ook behoorlijk van geschrokken’, zegt Appel. ’ Navraag leert echter dat die 11 miljoen $ betalingen zijn die voor het verkoopsapparaat zijn gemaakt.  België was de grootste verkoopsorganisatie van QI. In het rapport wordt echter een uitsplitsing gemaakt naar welke organisaties dit is gegaan.

Volgens Jorre Appel is het grootste gedeelte van het geld uiteindelijk naar de sales & marketingvennootschappen gegaan die voor Quality Investments in België werkten. Appel noemt met name Fides als de grote slokop. ‘Je kan dat ook duidelijk in het dossier lezen’, zegt hij. ‘De provisiebetalingen waren gelukkig volledig geadministreerd.’

Fides – Confides

Fides en Confides blijken twee met mekaar verwante makelaarsplatformen  te zijn die in België opereren via een netwerk van gelieerde verzekeringsmakelaars. Confides Financial Services is een in België geregistreerde makelaarsvennootschap met een vestigingsplaats in Sint-Martens-Latem. Op het adres waar Confides gevestigd is, was ook het Belgische kantoor van Quality Investments gevestigd.

Naast Confides bestaat er ook een Luxemburgse makelaarsvennootschap, Fides Financial Services. De schakel tussen beide makelaarsvennootschappen is de Belg Erik Duinslaeger.

Duinslaeger was institutioneel verweven met de structuur van Frank Laan. Op 25 augustus 2008 richtten Fides, vertegenwoordigd door Erik Duinslager en Quality Investmenst B.V. samen Quality Investments België op. Duinslaeger neemt een belang van 10% in de vennootschap

Uit de oprichtingsakte blijkt dat de tweede aandeelhouder van de vennootschap Simon Laan was.  Simon is de officiële naam van Frank Laan. Verder werd in diezelfde akte Jorre Appel als zaakvoerder aangesteld.

Stroper wordt boswachter

Toen het kaartenhuisje van Quality Investments omviel keerde Duinslaeger resoluut zijn kar. Hij werd bestuurder van MQIC, een maatschap die actief meewerkt aan een oplossing voor de fraude. Op zich verdient dat begrip. Maar volgens Appel is het omwille van deze reden niet toevallig dat zijn naam expliciet genoemd wordt in de aanklacht tegen Peck. ‘Het komt waarschijnlijk beter uit dat Jorre Appel opgevoerd wordt dan de daadwerkelijke vennootschap die meeste provisie ontvangen heeft’, zegt hij. ‘De aanklacht tegen Peck gaat ondermeer uit van maatschap MQIC en de maatschap wordt door Fides en de andere makelaars geadministreerd en voorgezeten. Vervang Appel door de vennootschap die de meeste gelden ontvangen heeft en lees datzelfde nog eens, dan wordt al heel veel duidelijk.’

In Imagazine 01/2013 verschijnt een speciaal dossier over Life Settlements. Voor meer informatie mailt u naar hedwig.neesen@financelab.be

13 gedachtes over “Verkoopsorganisaties Quality Investments streken miljoenen op

 1. En ze beginnen gewoon weer opnieuw Dennis Moens en frank laan ook wel Simon laan nl Starpoint Corporation Ltd. Weer van alles aanbieden om in te investeren. Never zie je rendement of je investering terug. Luxe website zonder telefoonnummer….. En nog steeds mensen die denken dat ze onschuldig zijn en voor de 2e keer een flinke som investeren. http://Www.starpoint-Corporation.com…bio system.

  1. Mark Ik heb het quality verhaal van heel dichtbij mee gemaakt. Deze jongens zijn echt onschuldig .Pci heeft de hele wereld opgelicht en de Fiod en het OM hebben ervoor Gezorgd dat alle Assets zijn verdampt door dat er paniek bij de investeerders is ontstaan en de belgische advocaten de premies hebben achtergehouden van de investeerders. De advocaten hebben al enkele millioenen aan honorarium in Hun zak gestoken .Samen met het Om zijn zij samen de Schuld Voor de schade .

   1. Liesje, wie bedoel je met ‘deze jongens’?
    Je beweert dat Belgische advocaten premies hebben achtergehouden. Dat is een zware beschuldiging. Kan je dat hard maken? Wie bedoel je exact?
    Je hebt het hele verhaal van dichtbij meegemaakt. Was je dan betrokken bij de organisatie? Als dat zo was kan je wellicht een aantal zaken hard maken en staven. Dat zou zeer welkom zijn.
    Kortom, het is een oproep om in het belang van iedereen mee te bouwen aan een met feiten onderbouwde waarheid.

  2. Feit 1 – Als het OM niet had ingegrepen had iedereen nog steeds zijn investering plus rendement gehad !
   Hou binnenkort de nieuwe publicaties omtrent deze zaak maar in het oog – wordt vervolgt ( met bewezen feiten in tegenstelling tot bovenstaande “speculaties” ).

   1. Feit 2 – Waar is nu de “Grote Ponzy Fraude” waarmee het OM de wereld berichte ?
    Het was na 2 weken al duidelijk dat alle polissen er waren en dat er voor 45 millioen aan extra polissen op voorraad lag die nog niet verkocht waren ….

   2. Feit 3 – De AFM heeft op 15 april 2010 de structuur en prospectus van QI goedgekeurd.
    Nadat er door QI wijzigingen in waren aangebracht zagen zij af van een lastoplegging.
    Er kan dus geen sprake zijn van FRAUDE in de prospectus.

   3. Feit 4- In tegenstelling tot wat Dhr. Neesen schrijft….
    PCI is een “vergunning houdende” verzekeraar en herverzekeraar.
    Heel simpel op te vragen notabene.
    Schrijf verhaal naar waarheid of doe je research beter in de toekomst.
    Of moeten wij nu uw blad gaan vergelijken met “The daily Mail”?

   4. Geachte ‘Liesje’ Ik weet niet in welke geestestoestand u deze reactie hebt geschreven maar iedereen die de zaak volgt weet dat PCI in februari 2010 failliet verklaard werd omdat het een pure fraudeconstructie was. (vonnis in ons bezit) De ceo Minor Vargas Calvo zit allicht voor de rest van zijn leven achter de tralies. Overigens maakt het deel uit van de verdediging van de heren van QI om te beweren dat zij zelf door PCI werden opgelicht. Ik wil heel graag antwoorden op effectieve feiten maar dergelijke loze beweringen zoals u die hier neerplakt laten we voortaan aan ons voorbijgaan. U beweerde in een eerdere mail dat u kort bij de zaak betrokken was. Dan kan u allicht veel beter gemotiveerde feiten aanhalen dan het luchtige ongefundeerde zinnetje dat u hier door het zwerk stuurt.

 2. Pingback: Banken...
 3. Die z.g. lifesettlementpolissen van deze boys worden nog steeds aangeboden vanuit België en Frank Laan ( Simon ) heeft mijns inziens nog steeds een betrokkenheid.
  Via Hans Jongejans , voormalig makelaar te Haarlem, nu aan de grond, kreeg ik genoemde shit vorig jaar aangeboden via de EUPHONY telecommunicatie club waarin de naam Frank Laan weer opduikt. Ook de tussenpersonen en z.g. beleggingsexperts, coaches zijn nog betrokken en trachten hun daar gevulde zakken te behouden… Die klojo’s zouden moeten worden aangepakt en naar ik heb vernomen zit voor hen enig ongerief in het vat. Soms probeerden ze het spelletje bij de verkeerde iets meer wakkere mensen met een puist meer vermogen dan die patsertjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.