Delta Lloyd wil groeien in België

Vorige week maakte bestuurder Onno Verstegen van de groep Delta Lloyd bekend dat de maatschappij een beursnotering aanvraagt op NYSE EURONEXT in Brussel. Het gaat om een zogenaamde cross- listing. De hoofdnotering van Delta Lloyd blijft aan NYSE Euronext Amsterdam. In principe is de notering in Brussel effectief vanaf 23 januari 2013.

onno_verstegenHet bleef een beetje gissen wat nu eigenlijk de echte boodschap was achter deze operatie. Delta Lloyd wil naar eigen zeggen  benadrukken dat België een belangrijke 2de  thuismarkt is. In de verklarende nota op de website van Euronext NYSE Brussel staat dat als volgt geformuleerd

Delta Lloyd sees Belgium as its second core market. Listing on NYSE Euronext Brussels underlines the Groups intention to strengthen its position in the Belgian market and the strategic value for Belgium to the Group. Delta Lloyd considers listing in Brussels as a clear signal towards its Belgian stakeholders of its ambition as a sustainable party in the top of the Belgian financial market.

De link naar het volledige document vindt u hier

Momenteel is de omzet van de Belgische bedrijven binnen de groep belangrijk maar met 15% van de omzet blijft de schaalgrootte beperkt. Bestuurder Verstegen sprak tijdens de persconferentie echter grote ambities uit voor België. Dat zal consequenties hebben en allicht zullen die de echte reden van de beursnotering in Brussel beter kunnen staven.

 

Ander strategisch model

Delta Lloyd maakt er een punt van om haar kernwaarden zeer duidelijk te definiëren en te communiceren. Bestuurder Verstegen benadrukte in Brussel dat de strategie van Delta Lloyd ondermeer uitgebouwd wordt op basis van een multikanaaldistributie gekoppeld aan een multimerkenbeleid. In Nederland verkoopt de groep haar producten via het eigen merk maar ook via het merk OHRA en via het bankennet van ABN AMRO.

In België is de groep duidelijk multikanaal georganiseerd. Voor de verzekeringsactiviteiten kreeg die strategie onlangs nog een stevige boost. Delta Lloyd sloot een cruciaal akkoord met Crelan, de fusie tussen Landbouwkrediet en Centea, voor het toeleveren van producten levensverzekering.

Maar de distributie is in ons land niet gelinkt aan een multimerkenstrategie. Integendeel zelfs. Vorig jaar besloten de bank en de verzekeringsmaatschappij om hun activiteiten onder eenzelfde marketinglabel onder te brengen.

Vanuit marketingperspectief zijn er bedenkingen te formuleren om een zeer brede doelgroep van potentiële klanten te benaderen vanuit een single brand strategie. Maar ook strategisch lijkt dat een eigenaardige positionering te gaan opleveren. De groep kon haar kernwaardenstrategie tot op heden verdedigen door te verwijzen naar de globale benadering van de markt in Nederland en België. Het aandeel van België in de globale omzet bedraagt amper 15%.

Delta Lloyd poneert nu echter ambitieuze verwachtingen voor België. Het benoemt ons land als tweede thuismarkt en koppelt daar een beursnotering aan vast. Dat statuut maakt dat de groep haar organisatie in die markten in lijn moet brengen met de strategische kernwaarden…of die kernwaarden moet aanpassen.

 

Efficiëntie

De verzekeringsindustrie staat voor een zware gezondheidskuur. Solvency 2 legt de maatschappijen strikte eisen op inzake financieel evenwicht en risicobeheersing. In België lijkt Delta Lloyd nog een behoorlijke stap te moeten zetten op het vlak van kostenbeheersing. De totale groep heeft 5444 personeelsleden in dienst en 1153 daarvan staan op de Belgische loonlijst. Dat is een aandeel van 21%. Maar België levert slechts 15% van de omzet in de groep. Dat zegt natuurlijk nog niet alles over de winst die de verschillende entiteiten leveren maar het is alleszins meer dan een duidelijke vingerwijzing. Ofwel is de Nederlandse tak zeer efficiënt, ofwel is het personeelsaandeel in België buiten proportie. In beide gevallen is er reden om in te grijpen.

 

Structurele handicap

Solvency 2 zal een zware uitdaging zijn voor de verzekeringssector. Het is voorlopig onduidelijk wanneer de nieuwe regelgeving ingaat maar de verzekeraars bereiden zich alleszins in versneld tempo voor. Omdat iedere vorm van risico in dat kader meteen vertaald wordt in een bijkomende kapitaalsbuffer zijn  veel verzekeraars bezig met de strategische heroriëntering van hun productaanbod. Er zijn twee grote krijtlijnen : een hoger aandeel rendabele schadeverzekeringen in de portefeuilles en het afbouwen van tak21 productie in het voordeel van tak23.

De Belgische verzekeringspoot van Delta Lloyd kan die strategie echter niet toepassen. Het bedrijf had een schadeverzekeringsportefeuille van het vroegere Zelia maar die was te klein om rendabel te kunnen zijn. Het management heeft die activiteit verkocht en koos voor een positie als pure levensverzekeraar. Het uitbalanceren van de risicopositie van de maatschappij op basis van een overweging van de schadetak is dus niet mogelijk.

In Nederland heeft de maatschappij wel een belangrijke tak schadeverzekeringen. Met een combined ratio van 98,4% levert die winst op de operationele activiteiten op. Op groepsniveau kan de strategie voor uitbalancering dus wel toegepast worden.

Samen met de keuze om als een pure levensverzekeraar verder te gaan heeft Delta Lloyd zich een imago aangemeten van pensioenspecialist. Dat gebeurde overigens op een zeer verdienstelijke manier met allerlei initiatieven die een duidelijke meerwaarde leverden. De pensioenenquête, de pension-ambassador award, zilverstages en projecten rond de zwakke pensioenpositie van vrouwen hebben zeker bijgedragen om de bewustmaking rond het pensioenprobleem scherper te stellen. Maar die positionering heeft ook een consequentie. Delta Lloyd moet in haar aanbod een structureel gedeelte tak21 blijven behouden. Zeker in de tweede pijler zal die component een strategisch aandeel blijven uitmaken. Dat is niet evident. Bestuurder Onno Verstegen verklaarde tijdens de persconferentie over de cross-listing dat Delta Lloyd in het derde kwartaal 2012 3,5 miljard euro extra reserves in de polissen leven gepompt heeft. De maatschappij waardeert haar verplichtingen tegen marktwaarde en hanteerde in Q3 2012 een rendement van 2,26%. Woordvoerder David Brilleslijper bevestigde dat de injectie zowel in de Belgische als de Nederlandse portefeuilles werd ingepompt. Hoeveel exact in België werd bijgepast is niet duidelijk. Het fundament van de levenactiviteiten in ons land wordt gevormd door de oude Swiss Life portefeuille. Die werd deels opgebouwd in een periode met hoge technische rentevoeten tot 4,75% . Die rente is in een aantal gevallen gegarandeerd voor de volledige duurtijd van het contract. In het huidige renteklimaat is dat een blok aan het been van de maatschappij.

 

Opportuniteiten

Onno Verstegen legde tijdens de persconferentie uit dat de notering in Brussel vooral bedoeld is om  de ambities van de groep voor de Belgische markt te verduidelijken. Die ambitie is terecht. Voor de verzekeringsmaatschappij biedt de markt in pensioenen uitstekende kansen.

De bankpoot kan profiteren van het feit dat de traditionele grootbanken impact verliezen op de klanten in het voordeel van ambitieuze lokale spelers zoals Delta Lloyd, Argenta en Crelan.

De bestuurder liet echter ook vallen dat de notering zorgt voor een bredere toegang tot de kapitaal markt. Die zou wel eens kunnen nodig zijn als Delta Lloyd de uitgesproken ambities ook effectief wil waarmaken. Maar ook om de hierboven geschetste uitdagingen op te vangen zal een belangrijke inspanning nodig zijn.

De huidige economische omstandigheden gekoppeld aan het verstrakkende juridische kader maken dat er opportuniteiten op de markt zullen komen. Om een positie als volwaardige top5 speler te bereiken kan Delta Loyd uitgaan van interne groei. De vraag is of de geambieerde schaalgrootte niet efficiënter kan gerealiseerd worden door acquisitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.