Generali Belgium niet absoluut op zoek naar productie

MarioGrecoCEO van Generali Belgium Thierry Delvaux maakte deze week de jaarresultaten van de maatschappij bekend. Daar werd naar uitgekeken. Topman van de groep Mario Greco had er immers tijdens een roadshow in Londen allusie op gemaakt dat de groep zich in Europa zou concentreren op een aantal kernmarkten. Naar aanleiding van die uitspraak dook in de Belgische pers een gerucht op dat Generali zich uit ons land zou terugtrekken.

Delvaux deed tijdens zijn presentatie over de resultaten een opmerkelijke uitspraak. ‘We zoeken geen business, enkel om business te doen’, zei de topman. Volgens Delvaux zijn de marktomstandigheden momenteel niet goed om productie na te jagen. Delvaux lijkt vooral de rem te zetten op de productie leven.

 

 

Klassiek leven

Generali Belgium was de laatste maatschappij in België die klassiek leven verkocht. In dergelijke polissen blijft de initiële technische rente gegarandeerd voor de ganse polisduur, ook voor toekomstig te betalen premies.

Vooral het agentennet van de maatschappij was zeer actief in dat segment. Zij verkochten op een vrij agressieve manier kinderspaarplannen. Ondertussen bestaat dat verkoopskanaal niet meer. De maatschappij besliste einde vorig jaar ook om te stoppen met klassiek leven. Volgens CEO Delvaux bedraagt de klassieke portefeuille 50% van de totale portefeuille leven. Een belangrijk gedeelte ervan sleept nog 4,75% interestgarantie mee. Onder Solvency2 zal die portefeuille een zware kapitaalsbuffer eisen.

Delvaux liet duidelijk verstaan dat Generali Belgium volledig focust op het concept Care Invest. Dat is een tak23 polis met als onderliggend actief een portefeuille met een aantal seniorenverblijven die Generali Group zelf in eigendom heeft. De CEO gaf ook mee dat hij in dat concept liever premiebetalende productie ziet komen dan koopsommen.

De details over de exacte structuur van Care Invest en de reden waarom Delvaux die voorkeur uitspreekt kan u lezen in de volgende editie van Imagazine

 

Generali reserves

 

 

Universal Life

In de meer moderne levensverzekeringsproducten van tak21, waar de rente voor toekomstige premies wel aanpasbaar is, verlaagde Generali Belgium zijn technische rente drastisch en ook sneller dan de andere maatschappijen. Topman Delvaux kiest dus ook daar duidelijk voor een gezonde portefeuille, eerder dan voor groei. Door die rentestijging creëert Delvaux ruimte voor een sterke toekomstige winstdeelnamestrategie. Vorig jaar reserveerde de maatschappij amper een miljoen euro voor toekomstige winstdeelnames. In 2012 was dat meer dan 14 miljoen €.

 

Schadeverzekeringen

Thierry Delvaux

In schadeverzekering maakt de maatschappij een net combined ratio bekend van 100,5%. Delvaux gaf geen details over de uitsplitsing over verschillende verzekeringstakken. Hij gaf echter wel mee dat de marktomstandigheden voor auto en brand momenteel niet makkelijk zijn. De CEO sluit premieverhogingen in die segmenten niet uit. Voor 2013 wil hij de ratio naar 98,5% laten evolueren.

Net zoals de meeste verzekeraars opteert Generali Belgium er voor om de klemtoon te verschuiven naar schadeverzekeringen en binnen de sector leven naar tak23. Maar productie lijkt momenteel niet de belangrijkste bekommernis van Thierry Delvaux. De gezondmaking van de bestaande portefeuille is duidelijk het hoofdobjectief.

In de volgende editie van Imagazine focussen we uitgebreid op de positie van Generali Belgium. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.