Financiële pers te kort door de bocht over Ethias.

keytrade_bank2Ethias stuurde vorige week een brief naar de klanten die een First-beleggingsverzekering hebben met een rendement van 4,75% en waarvan de looptijd langer is dan 8 jaar. De maatschappij wil die klanten motiveren om uit te stappen uit die polissen en het geld te herinvesteren in een spaarrekening bij Keytrade Bank.

 

Klanten die ingaan op het aanbod krijgen hun intrest voor het ganse jaar toegekend.

De verzekeraar staat onder zware druk van Europa om de First-portefeuille te liquideren. Medio 2013 moet de maatschappij opnieuw aantonen dat het voldoende  inspanningen levert om die afbouw effectief te realiseren. De mailingcampagne is dus goed getimed en heeft allicht ook een psychologisch strategische bedoeling. Maar de acties leveren ook resultaat op.  Vorig jaar kregen de klanten met een First de mogelijkheid om over te stappen naar Certiflex, een verzekeringsproduct van Integrale. Ethias verstuurde ook een mailing om uit te leggen wat het effect is van een aanpassing van de technische rente naar nul. Dat leverde 2 miljard euro aan afkopen op. Er blijft dus nog zo’n 6 miljard euro over in First.

In de Belgische financiële pers werd vorige week wat schamper gedaan over het nieuwe voorstel van Ethias en dat leidde meteen ook tot een gebrek aan nuancering. Een paar gerespecteerde collega’s veralgemeenden de situatie en lieten uitschijnen dat uitstappen uit een First financiële onzin is. Die stelling verdient enige verfijning.

 

Garantie beperkt tot 8 jaar

 

Ongeveer de helft van de First-portefeuille zit in contracten waar de garantie blijft lopen tot de einddatum. Maar slechts een beperkt gedeelte van die contracten heeft een technische rente van 4,75% Het grootste gedeelte wordt gekapitaliseerd tegen 3,75%, wat uiteraard nog steeds een riante positie is in het huidige financiële klimaat. Klanten met zo’n polis hebben momenteel geen belang bij een uitstap als ze het geld niet echt nodig hebben.

Voor de andere helft van de portefeuille is de looptijd van de garantie beperkt tot 8 jaar. Na die periode wordt de technische rente nul, ook voor de bestaande reserve. Het is weinig waarschijnlijk dat Ethias op dit segment van de portefeuille winstdeelname zal toekennen. De klanten die over zo’n contract beschikken moeten dus wel degelijk een overstap overwegen. Hun reserve levert immers geen rendement meer op maar genereert nog wel beheerskosten.

 

Polisvoorwaarden

 

In de financiële pers was vooral de rente in de First-contracten het onderwerp van kritiek. Dat is echter een oppervlakkige analyse. Het regelgevend kader voor individuele levensverzekeringen bepaalt een maximumrente. Die werd in 1999 verlaagd van 4,75% naar 3,75%. Veel maatschappijen hebben echter (te) lang vastgehouden aan dat maximum, uit vrees om marktaandeel te verliezen. Ethias heeft met haar politiek van hoge rente en lage kosten snel marktaandeel kunnen opbouwen. Maar inzake de garanties deed het in feite net hetzelfde als vele andere concurrenten. Het is echter vooral het ontbreken van een zogenaamd market value adjustment mechanisme dat de stabiliteit van de maatschappij dreigde onderuit te halen.

Het basisproduct van het First-gamma heeft geen enkele vorm van uitstapkosten. Dat kan een verzekeraar zuur opbreken. Via het asset&liability management zoekt een maatschappij naar een evenwicht tussen haar engagementen in de toekomst en de resultaten van de beleggingsportefeuille. Het is een principe van goed huisvaderschap dat de maatschappij zich indekt tegen klanten die hun reserves vervroegd opvragen. In First was dat niet het geval. De klanten die voortijdig afkopen, breken in feite hun engagement op tegenover de verzekeraar. Als die opvragingen massaal gebeuren moet de maatschappij een gedeelte van haar beleggingsreserves verkopen, meestal tegen ongunstige voorwaarden. Ethias kon dat verlies niet doorrekenen aan de beleggers die weg wilden. Ze hadden geen uitstapkosten en ook geen conjuncturele correctieclausule.

In Top First, het product dat First moest vervangen, was wel een market value adjustement ingebouwd. De maatschappij kan dan een coëfficiënt toepassen op de afkoopwaarde,  waarmee de verliezen als gevolg van een vervroegde verkoop van reserves kan worden opgevangen. Bemiddelaars en klanten zien die clausules niet graag maar ze zijn van cruciaal belang voor de veiligheid van de maatschappij. En dus onrechtstreeks ook voor de belegger zelf.

 

Geïmmobiliseerd

 

Het is echter niet alleen het ontbreken van essentiële contractuele clausules die Ethias zuur opbreken. De maatschappij werd door de Belgische staat gered met een kapitaalsinjectie van 1,5 miljard euro. In ruil moest de verzekeraar ondermeer de individuele levensverzekeringsactiviteiten stop zetten.  Ethias kan dus geen rendement meer halen uit de opbouw van een nieuwe en gezonde levensverzekeringsportefeuille. Dat kunnen andere verzekeraars, die ook een historische rentelast meeslepen,  wel. De maatschappij treedt op als makelaar voor Integrale en nu ook als aanbrenger voor Keytrade Bank. De marges die het zo genereert zullen echter mager zijn.

Solvency 2 legt allicht vanaf 2015 snoeiharde kapitaalsverplichtingen op aan de verzekeraars. Die zijn gerelateerd aan de risico’s van een portefeuille. Ethias blijft bijna zeker achter met een een paar miljard reserves in tak21, waarvoor het hoge rentes op lange termijn moet waarborgen. De vraag blijft hoe zwaar die relevante kapitaalseisen zullen wegen op de rentabiliteit en de competitiviteit van een deels geïmmobiliseerde verzekeraar.

 

Lees een uitgebreide analyse van Ethias  in de nieuwe editie van Imagazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.