Hello Bank, op maat van een mobiele generatie

Financelab Club | 30.05.2013 over Mobile Banking wordt een boeiende confrontatie tussen Masterpass – MyOrder en Digicash. Maar ook ATOS zal er een verrassende innovatie aankondigen. Schrijf snel in.

 

België heeft er een nieuwe bank bij. Hello Bank, een merk van BNP Paribas, speelt in op de behoefte van veel klanten om een aantal basistransacties snel online te kunnen uitvoeren. Dat moet kunnen waar en wanneer de klant het wil.

Voor basistransacties had pc-banking de rol van klassiek bankieren al langer overgenomen. De flitsende ontwikkeling van het mobiele internet doet echter een nieuwe behoefte ontstaan. Bankieren moet ook met de smartphone en een tablet kunnen. De populariteit van die toestellen is overigens manifest. In België heeft 52% van de gezinnen een smartphone en 2/3 een tablet.

 

BNPPF aantal smarts tablets

 

Alles is mobiel

Het concept van Hello Bank is helemaal gericht op mobiele toestellen. Het beheer van je zicht- en spaarrekening gebeurt in principe enkel via de app. Je kan ook Easy transfer gebruiken via Hello Bank. Dat is een dienst om snel kleinere bedragen over te schrijven via je mobiel. Als je een vraag wil stellen kan dat via Twitter, met een contactformulier in de app of door een email te sturen. Je kan ook telefonisch contact nemen. Je smartphone of je tablet blijft de spil.

En die spil kan je meteen ook verzekeren. Hello Bank biedt een verzekeringsdekking aan voor alle mobiele toestellen van het ganse gezin die maximaal 5 jaar oud zijn. Er is geen voorafgaande identificatie vereist. De dekking kost forfaitair 9,50 euro per maand.

 

Simpel is troef

Het principe van ingewikkelde kostenverrekeningen en ondoorzichtige intrestvergoedingen past niet bij het type van klant dat Hello Bank ambieert. De bank biedt een gratis basispakket aan met een zichtrekening en twee betaalkaarten. Ook geldafhalingen (EER zone) en een spaarrekening zijn gratis. Op je zichtrekening krijg je een vergoeding van 0,25% rente.

De generatie waar Hello Bank op mikt is opgegroeid met kredietkaarten. Voorlopig kan je bij Hello Bank een prepaid kredietkaart vragen. Die is echter niet gratis. De bank zegt dat ze snel een echte kredietkaart zal lanceren.

Hello Bank kondigt nu al aan dat ze haar dienstverlening snel zal uitbreiden. Dat zou gebeuren in functie van de behoeften die het team vaststelt bij haar klanten.

Klanten van BNP Paribas kunnen overigens snel overschakelen naar Hello Bank. Ze moeten enkel de app downloaden en een korte aanmeldingprocedure volgen. Wie geen klant is van de bank moet zich eerst identificeren en dat kan voorlopig wettelijk enkel door het invullen van klassieke documenten. Eenmaal dat gebeurd is verloopt alles snel en digitaal.

 

België centrum van innovatie

 

Hello Bank wordt eerst gelanceerd in België, Duitsland, Frankrijk en Italië. België is overigens het centrum voor innovatie bij BNP Paribas. Bestuurder Peter Vandekerckhove speelt daar een opmerkelijk aanwezige rol in. Hij is de man die alle recente innovaties heeft ingeleid, daarbij onmiddellijk steunend op zijn Head of Marketing Gunter Uytterhoeven. BNP Paribas lanceerde overigens nogal wat nieuwe initiatieven. Easy Transfer, Masterpass en Belgian Mobile Wallet veroorzaken een revolutie in het betaalverkeer. De lancering van Hello Bank is de kroon op dat werk.

 

Hello James

 

De lancering van een nieuwe bank voor een publiek dat surft op de snelheid van de digitale revolutie die momenteel de organisatie van onze maatschappij herdefinieert is een sterke zet.

Het merk BNP Paribas is in de geesten geslepen als een bank met oude traditionele waarden. De naam bekt ook als een archaïsch instituut. Hello Bank daarentegen, klinkt modern, jong, vlot en luchtig. Het is opmerkelijk dat BNP Paribas de omzetting van bestaande rekeningen naar Hello Bank tracht te vergemakkelijken. Klanten kunnen een simulatie maken om te kijken welke voordelen een overstap kan hebben. De bank lijkt te beseffen dat een bepaald kliënteel zich niet langer thuis blijft voelen in een traditionele omgeving. Je kan die klanten maar beter heroriënteren voordat ze weglopen.

James BNPPDe uitdaging voor BNP Paribas zal er in bestaan om de klanten die kiezen voor het nieuwe concept ook te motiveren voor de complexere producten en persoonlijke dienstverlening. Met James heeft BNP Paribas ook daar al gekozen voor een mobiele en digitale benadering. James richt zich naar een topsegment van klanten die veeleisende service nodig hebben, niet gebonden aan tijd en plaats. De vraag is of de bank die strategie ook rendabel kan doortrekken naar een middensegment. Afgaand op het promotiefilmpje voor Hello Bank is de combinatie van kwaliteit en moderne media echter geen probleem.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.