Frontale aanval door Google Wallet

De manier waarop we betalen zal heel snel veranderen. De kans dat cash geld vervangen wordt door een digitale transactie is reëel. Die evolutie zou de verhoudingen in de financiële wereld compleet kunnen scheef trekken. De strijd om het betaalverkeer is volop bezig. En daarin duiken nieuwe maar machtige spelers op.

Een van de belangrijkste innovaties op het vlak van betalen is de open architectuur. De zogenaamde digitale wallets zijn gebouwd om betalingen te kunnen doen met alle betaalfaciliteiten die een klant heeft. Net zoals in een gewone portefeuille kan je dus al je betaalkaarten gebruiken via zo’n wallet. Er is een belangrijke nuance. De maatschappij die de wallet aanbiedt heeft de relatie met de klant.

De financiële wereld krijgt in dat gevecht om het betaalverkeer zware concurrentie. Bedrijven zoals Facebook, Google en Apple maar ook grote warenhuisketens beschikken over sterk uitgebouwde databases die vaak gekoppeld zijn aan een performant digitaal communicatieproces met de klanten. Dat is de ideale uitvalsbasis voor een digitale wallet.

 

Google Wallet en Gmail

Google werkt al een tijdje aan de uitbouw van Google Wallet. Maar deze week opende het bedrijf een frontale aanval op de financiële sector. Google Wallet wordt gekoppeld aan Gmail, de emailservice van het bedrijf. Gebruikers van Gmail kunnen voortaan betalingen uitvoeren via een attach aan een mail. De procedures van Google Wallet waarborgen dat die transacties perfect veilig verlopen. Gmail beweert dat het bijna 500 miljoen gebruikers heeft. Dat zullen zeker niet allemaal actieve gebruikers zijn maar het is wel zeker dat het bedrijf een enorme impact heeft en dus een niet te onderschatten concurrent wordt voor de klassieke banken.

 

 

Google positioneert zijn Wallet overigens ook nadrukkelijk als betaalmiddel in onlineshops. En als je telefoon het NFC-protocol heeft kan je Google Wallet ook gebruiken voor effectieve cashbetalingen.

 

Financelab Club over Mobiel bankieren

 

Financelab organiseert op 30 mei een clubmeeting over mobiel bankieren. De belangrijkste spelers op het vlak van mobile wallets zullen aanwezig zijn. Met ondermeer : My Order (stichter Thomas Brinkman) Masterpass (David Dechamps – CEO Mastercard) Belgian Mobile wallet – BNP Paribas Fortis (John van Der Heyden) Digicash (CEO Raoul Mulheims). CEO Bancontact / Mister Cash Chris Deryck kondigt een belangrijke innovatie aan om het vlak van mobile betaalverkeer. De inleiding wordt gegeven door Jolanda Lamboo van Jungleminds. Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.