Go Bank uithangbord van een nieuwe generatie banken

Banken zoals Hello Bank en Go Bank hebben een ander referentiekader als de klassieke banken. Wie daar geen rekening mee houdt mist de aansluiting met de toekomst.

 

Een nieuwe generatie banken

De manier waarop banken werden gecategoriseerd bleef gedurende tientallen jaren ongewijzigd. Daar komt snel verandering in. Er duikt een nieuwe categorie banken op met twee belangrijke gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn gericht op snelheid en ze zijn specifiek gebouwd voor smartphones en tablets.

Overschrijvingen, kleine betalingen doen, je saldo opvragen,…het zijn transacties waarvoor de klant van vandaag niet meer achter zijn computer wil kruipen. Het moet allemaal snel en met een paar clicks kunnen. De nieuwe banken zijn gebouwd om die verrichtingen eender waar en eender wanneer onmiddellijk te kunnen uitvoeren. En ze hanteren een kostensysteem dat klanten niet afremt om die mogelijkheden ook permanent te gebruiken.

Om dat te kunnen waarmaken heb je technologie nodig die zo’n snelheid en frequentie toelaat. Dat is aanwezig in de meeste smartphones en tablets . De keuze om smartphones als bankmedium te gebruiken heeft echter verregaande gevolgen. De slimme mobieltjes worden vooral gebruikt om te sms-en, te emailen en sociale media te raadplegen. Dat zullen dus de communicatielijnen zijn waarop die nieuwe banken zich moeten richten.

De combinatie van beide kernkenmerken levert een nieuw type bank op. Maar onderliggend worden die nieuwe banken ook gedreven door een ander waardenpatroon. Ze zijn no-nonsense. Dat blijkt uit hun imago, hun communicatie en hun tariefzetting. Een aantal commentatoren zien dat als een gevolg van de financiële crisis. Dat is te makkelijk. Het is een waardenpatroon dat bij de jongere generatie tieners en twintigers hoort. Grijze maatpakken, stoffigheid en protserigheid hebben afgedaan. Recht voor de raap, transparant en accuraat zijn de nieuwe drivers.

 

Go Bank

In de VS werd een paar maanden geleden Go Bank gelanceerd. Go Bank is gebouwd vanuit de mogelijkheden van de moderne technologie en de behoeften van de klanten om een aantal basisverrichtingen snel online en onafhankelijk van tijd en plaats te kunnen doen. Pas daarna is er een banklogica opgeplakt.

In het dienstenpakket van Go Bank zitten een paar verrassend innoverende tools.

  • Overschrijvingen en betalingen kunnen heel eenvoudig via de smartphone. Dat kan ook met email of met Facebook. Geen gedoe met codes en card readers.
  •  De kostenstructuur is simpel, transparant en laag. Go Bank vraagt geen maandelijkse vergoeding. Die bepaalt de klant gewoon zelf. Je stelt je bijdrage in tussen 0 en 9 euro per maand. Op die manier waardeer je de bank voor haar service.
  • Een bankkaart personaliseren kan meteen via een foto op je smartphone. Even passen en klikken en je kaart wordt aangemaakt. De kostprijs is duidelijk: 9 dollar. Standaardkaarten zijn gratis.
  • Een check uitschrijven (ja, dat bestaat nog) kan ook via de smartphone. De template verschijnt op je scherm en je kan hem meteen ook verzenden.
  • Go Bank heeft een netwerk van 40.000 gratis ATM’s. Die kan je zoeken via de gps van je smartphone. Je ziet meteen waar de meest nabijgelegen toestellen zich bevinden.
  • Cheques op je rekening boeken kan door een foto te nemen van het document. De app herkent de check en plaatst meteen het bedrag op je debet.

Go Bank heeft ook een aantal leuke features. De handigste is zeker Fortune Teller. Die functie vertelt je op een sterk visueel ondersteunde manier of je een bepaalde aankoop kan doen. Je geeft het bedrag in van je aankoop en Fortune Teller berekent meteen met welke inkomsten en uitgaven je de volgende periode moet rekening houden. Als je boven je budget uitkomt raadt de tool de aankoop af.

Om het saldo op je rekening te controleren moet je niet eens meer inloggen via de app. Via de Notifications kan je permanent checken over hoeveel cash je nog beschikt. Die Notifications kan je ook gebruiken om allerlei andere zaken te melden. Als er een overschrijving boven een bepaald bedrag van je rekening gaat bijvoorbeeld, kan je een berichtje instellen om je dat te vertellen.

 

Nieuw referentiekader

In België is Hello Bank het eerste initiatief dat op dezelfde basis is gestart. De start van die bank werd door een aantal commentatoren vanuit een klassieke perceptie geëvalueerd. De vergoeding op spaarrekeningen werd er meteen bij gesleurd om allerlei gevolgen te gaan trekken. Dat is een strategische blunder. Banken zoals Hello en Go hebben een ander referentiekader. Gebruiksgemak, transparantie en eenvoud zijn de criteria waarop de klanten de bank zullen beoordelen. Veiligheid en een correcte kosten- en batenstructuur zijn een evidente voorwaarde. Wie daar geen rekening mee houdt mist de aansluiting met de toekomst.

 

<p><a href=”http://vimeo.com/57460228″>About Us</a> from <a href=”http://vimeo.com/gobank”>GoBank</a&gt; on <a href=”http://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.