Zaak Quality Investments dreigt procedureslag te worden

De website advocatie.nl brengt een verslag van de nieuwe regiezitting in de zaak Quality Investments. Daaruit blijkt dat het nog jaren kan duren vooraleer de zaak effectief kan worden behandeld. Er moeten ondermeer nog 51 getuigen gehoord worden. Een aantal daarvan verblijven in het buitenland. Sinds maart 2012 zijn er slechts drie getuigen in de Verenigde Staten gehoord.

 

Meldingsplicht versoepeld 

Ondertussen werd de meldingsplicht voor een aantal verdachten versoepeld. Verdachten Laan, Moens en Blom krijgen hun paspoorten niet terug maar ze maar ze hoeven zich nog slechts eens in de drie maanden te melden op een politiebureau, in plaats van een keer in de twee weken.

De advocaten van de verdachten lijken ondertussen een procedureslag te gaan voeren. Advocate Zuur – die Laan verdedigt – valt over de herhaaldelijke, voor haar te vage formulering ‘een groot aantal’ opgelichte participanten en documenten en noemt de tenlastelegging van de officier van justitie daarom ‘te vaag, te algemeen en niet specifiek genoeg.’

Volgens het dossier zijn er ruim duizend investeerders gedupeerd. Maar de rechtbank roept er slecht 14 op als getuigen. De advocate van Laan wil dat alle gedupeerden als getuige worden gehoor.

Uit onderzoek van Financelab blijkt overigens dat er veel meer gedupeerden zouden kunnen zijn. Dat blijkt ondermeer uit de voorbereidingen van de communicatie die QI wilde doen na de miljonairsfair in Amsterdam. Daar hebben directeur Ortmans en tussenpersoon Geers het over 2000 participanten. Allicht hebben een aantal onder hen zich niet gemeld, wellicht omdat het geïnvesteerde geld niet officieel is.

Volgens het openbaar ministerie is het onmogelijk om iedere zaak apart te behandelen. Het gaat volgens het OM over een seriezaak. De rechtbank staat dat argument ook toe.

Ondertussen is het parket in ons land nog steeds bezig met het onderzoek naar het Belgische luik van het dossier. Einde van deze week publiceren wij een nieuwe versie van ons F-Files dossier. Een aantal belangrijke betrokkenen blijken zich momenteel in Spanje te bevinden. Maar er zijn ook nieuwe feiten bekend over de entourage van de verdachten in de zaak Quality Investmenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.