Cashloos betalen kan financiële sector ontvlechten

FINANCELAB TOPSEMINAR

Mobile Banking : future of mobile payments | Mechelen | 10.10.2013 |

 

De discussie over de snelheid waarmee mobiel bankieren cash effectief zal terugdringen wordt volop gevoerd in gespecialiseerde media. Die discussie gaat voorbij aan de impact die cashloos betalen vandaag al heeft. In een aantal gevallen wordt duidelijk dat het betaalverkeer los komt van klassiek bankieren. De banken zelf spelen in op die tendens met de lancering van specifiek platformen die vooral gericht zijn op betaaltransacties en met de inrichting van mobile wallets. Maar ook een aantal gespecialiseerde dienstverleners gooien zich in deze markt en ze slagen er in om een samenwerking te starten met industriegiganten. Op die manier dreigen de banken een cruciaal marktsegment te verliezen. Dat zou kunnen leiden tot een volledige ontvlechting van de financiële sector.

 

Starbucks kiest voor Square

Koffiegigant Starbucks zet volop in op cashloos betalen via het betaalplatform van Square. Square ontwikkelt zijn strategie op een dubbele manier. De VS heeft een zeer sterke kredietkaartcultuur. Het betaalplatform heeft een minikaartlezer ontwikkeld die je kan inpluggen in je mobiele telefoon. Dat maakt het veel makkelijker om met een kaart te betalen. Tegelijkertijd ontwikkelt Square een intelligent opgebouwde Mobile Wallet.

 

 

Slimme veters bij Adidas

Adidas gaat zijn loopschoenen uitrusten met een veter die een NFC chip bevat. Klanten die informatie willen over een bepaald type schoen kunnen via hun smartphone contact maken met de chip. De stap naar de bevestiging van de aankoop en de betaling is uiteraard klein. Als de klant de schoen ook effectief koopt kan de chip gecoördineerd worden met de trainingssoftware van Adidas. Dat is meteen een open deur voor klantenbinding op basis van nieuwe promoties en aanvullende producten.

 

Gecodeerde festivalarmbandjes 

Bij een concert van The Red Hot Chili Peppers in het VK testte Samsung concertarmbandjes uit die de toegang elektronisch registreerden. De bedoeling is om dat systeem snel uit te breiden en ook betalingen mogelijk te maken met NFC. Dat zal niet alleen veel handiger zijn maar ook veel veiliger. Diefstal is een sterk groeiende plaag op de zomerfestivals. Met deze technologie wordt het moeilijk om nog geld te stelen.

 

Frisse cola met Google Wallet

Coca-Cola wil af van het gedoe met cash in drankautomaten. Niet alleen omwille van de vereenvoudiging. Ze gaan er van uit dat ze een pak omzet missen omdat voorbijgangers geen gepast geld bij hebben. De frisdrankengigant  heeft een test gedaan met NFC-technologie via Google Wallet. Ze willen ook een klantenvoordeelprogramma koppelen aan die technologie. Nu lanceert Coca-Cola nog vaak acties waarbij je codes moet ingeven op een website. Dat kan veel directer via NFC en de smartphone.

 

Openbaar vervoer

 

Pago-contactless-en-un-taxi-de-Barcelona-1024x686

 

Een van de belangrijkste sectoren waar mobiel bankieren voor een veel grotere efficiëntie kan zorgen is het openbaar vervoer en de taxibedrijven. In Barcelona werden meer dan 5000 taxi’s uitgerust met een  systeem voor cashloos betalen. Dat systeem maakt deel uit van Tap&Go, een programma dat Barcelona snel wil omvormen naar een stad waar cash overbodig is. De Spaanse bank La Caixa is de drijvende kracht achter de toepassing. De bank heeft al 950.000 contactloze kredietkaarten verdeeld en bijna 20.000 ATM uitgerust met het systeem. Tegen einde 2013 wil La Caixa dat opdrijven naar 1.200.000 kredietkaarten en 30.000 ATM’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.