Een keuze voor QR of NFC?

squarestarbucks2

Retailgiganten Starbucks en Danone hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken. Danone gaat producten leveren aan Starbucks voor mensen met een voorkeur voor gezonde voeding. Op het eerste zicht heeft dat niks met de financiële sector te maken maar de samenwerking heeft impact op de discussie over standaardisering voor herkenningsprotocols voor mobiele betalingen.

 

QR bij Starbucks en Danone

Starbucks kondigde vorige week aan dat meer dan 10% van de betalingen door klanten gebeuren met een mobiel toestel. Die strategie vraagt heel wat investeringen van de keten. In alle vestigingen moet apparatuur komen die mobiele betaling toelaat. Starbucks pakte dat echter slim aan en sloot een samenwerking met betaalplatform Square. Square gebruikt QR-code herkenning.

Vorige week kondigde Danone aan dat het zijn loyaltyprogramma in Spanje gaat organiseren via QR-herkenning. Allicht is Spanje slechts het pilootproject en zal de voedingsgigant die technologie ook in andere landen gaan gebruiken.

De samenwerking tussen deze twee internationale voedingsgiganten versterkt de positie van de QR-standaard. Dat heeft allicht ook te maken met het feit dat de technologie van concurrent NFC niet op alle smartphones is aangebracht.

 

Google in NFC-Forum

Daar zou echter snel verandering kunnen in komen. Een paar weken geleden kondigde Google aan dat het een positie ging in nemen in het NFC-forum. Dat is een lobbygroep die ijvert voor het aanbrengen van NFC-technologie in alle mobiele toestellen. In die lobbygroep zitten ook Samsung, Visa, Sony, Nokia en Mastercard. Samsung heeft ondertussen haar vlaggenschip, de Galaxy S-4, standaard uitgerust met NFC.

De positie van maatschappijen die een mobile wallet promoten is interessant.  Mastercard ondersteunt alvast de beide technologieën. MyOrder van Rabobank heeft voorlopig enkel QR-code herkenning. Ook het Luxemburgse betaalplatform Digicash ondersteunt enkel QR.

Het debat over de noodzaak en / of de gevolgen van standaardisering staat op agenda tijdens de conferentie ‘Mobile Banking, the future of mobile payments’

MOBILE BANKINGFUTURE OF MOBILE PAYMENTS | LEUVEN | 10.10.2013

Info & Subscriptions : click here

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.