NFC-protocol wint marktaandeel

nfc

Mobiel betalen ontwikkelt zich pijlsnel. De technologie om dat mogelijk te maken is niet gestandaardiseerd en dat leidt tot een strijd om marktaandeel in te pikken. De twee belangrijkste protocols voor herkenning van mobiele betalingen zijn QR en NFC.

Betalen met een QR-code heeft een belangrijk voordeel. Het kan gebeuren met een eenvoudige app die de gecodeerde blokjes kan ontcijferen. In Luxemburg heeft marktleider Digicash zich volledig op deze techniek gebaseerd. Lees hier ons artikel over Digicash. Dochter MyOrder van Rabobank is in Nederland de eerste maatschappij die een effectieve mobile wallet in de markt zet. Ook zij zetten in op de QR-methode.

Weinig toestellen uitgerust

Om met NFC te betalen moet je smartphone over een speciale chip beschikken. Dat is momenteel nog een probleem omdat zeer weinig toestellen  dat onderdeel effectief aan boord hebben. Maar daar komt verbetering in. Uit research van Berg Insight blijkt dat tegen 2017, 32% van alle smartphones over een NFC-chip zal beschikken.

In 2013 alleen al werden 140 miljoen toestellen verkocht met de chip. Het totaal aantal uitgeruste toestellen kwam daarmee op 170 miljoen.

Maar niet alleen de smartphones zijn een probleem. Ook de terminals om de chip te lezen zijn momenteel nog erg schaars. In 2012 werden er 3,9 miljoen geplaatst. In  totaal zouden er bijna 7 miljoen staan maar tegen einde 2017 moet dat oplopen tot 44,6 miljoen. Volgens Berg Insights zullen in Europa tegen dan 87% van de terminals NFC aankunnen. In Noord-Amerika moet dat 82% zijn, in Latijns-Amerika 68% en in de rest van de wereld 39%.

De ontwikkeling van NFC zal sterk ondersteund worden door de toenemende populariteit van mobile wallets.  Momenteel staat die ontwikkeling nog in zijn kinderschoenen maar de lancering wordt volop voorbereid. In 2011 was NFC in zes landen aanwezig in een mobile wallet. Dat zijn er op dit moment 13.

Berg Insights verwacht dat er einde 2013 140 maatschappijen zullen zijn die een volledig op NFC gebaseerde geïntegreerde shoppingervaring zullen bieden. Dat betekent dat promoties, betalingen en loyalty in een interactieve app worden ondergebracht.

Het debat over NFC en QR en de noodzaak of niet van standaardisering  staat op agenda tijdens de conferentie ‘Mobile Banking, the future of mobile payments’

MOBILE BANKING – FUTURE OF MOBILE PAYMENTS LEUVEN | 10.10.2013

Info & Subscriptions : click here

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.