Marketing en sociale media in de financiële sector

marketing2013infographicDe pijlsnelle groei van de nieuwe media en de eenvoud om die te gebruiken zal de manier waarop we shoppen snel en grondig veranderen. Zeker in de financiële wereld veroorzaakt dat een breuk met het verleden. Banken en verzekeraars moeten zichzelf heruitvinden. Maatschappijen die dat niet beseffen of daar te lang mee wachten dreigen te verdwijnen.

Marketeers van de maatschappijen moeten rekening houden met een ander referentiekader. De belangrijkste kenmerken daarvan werden samengebracht in een overzichtelijke infographic.

Geïntegreerde multikanaalaanpak

Volgens Gartner doorloopt de klant 60% van het koopproces voordat men contact zoekt met het bedrijf. De laatste schattingen zeggen zelfs 85%. Marketeers moeten dus inspelen op het digitale door content via de juiste kanalen aan te bieden. Dit betekent ook een geïntegreerde benadering van de verschillende kanalen, zodat prospects worden benaderd met een consistente boodschap. Voor banken en verzekeraars ligt hier een enorme uitdaging om de plaatselijke distributienetwerken en de bemiddelaars te betrekken bij de digitalisering van de communicatie.

Inhoud gekoppeld aan locatie

Marketeers moeten inschatten hoe en wanneer bepaalde informatie geconsumeerd wordt en hoe zij daar gericht en via content kunnen op inspelen. Als een consument op zijn laptop een site van een bank contacteert zoekt hij waarschijnlijk informatie. Als hij die site via een app op zijn mobiel raadpleegt wil hij/zij waarschijnlijk een betaling verrichten of zoekt hij een bankkantoor.

Inhoudsgedreven

Sterke inhoud is van cruciaal belang maar ook de timing ervan is belangrijk. Contentmarketing houdt rekening met het koopproces dat klanten doorlopen en maakt een onderscheid tussen emotionele en rationele content. Bij contentgedreven marketing ligt de nadruk in de eerste fases vaak sterk op het rationele aspect . Veel klanten blijken echter in de beginfase inspirerende content te appreciëren.

Co-creatie

Er is een duidelijke toename te zien in customer generated content. Van de totale content wordt het grootste deel (26%) gegeneerd door gebruikers. Slecht 18% is corporate content. Dit biedt marketeers mogelijkheden tot cocreatie van campagnes en zelfs van producten. In de banksector gebruiken Hello Bank en het Franse Soon die techniek. In de verzekeringssector is de Facebookverzekeraar Kroodle een duidelijk voorbeeld.

Snelle content met video en infographics

Op YouTube worden elke maand meer dan 6 miljard uren video geüpload. Mensen willen vooral snel en vluchtig content verwerken, zeker in de eerste fases van het koopproces. Video is een perfecte manier om korte en krachtige boodschappen te communiceren. Een andere toepassing hiervan zijn de Infographics. Snelle maar goed ogende schema’s om een product of zelfs een ganse studie met een paar rake cijfers voor te stellen.

Social media zijn dagelijkse realiteit

Bij de banken valt de aanwezigheid op de sociale media nog relatief mee maar de verzekeraars zijn ondermaats aanwezig. Nochtans geeft onderzoek van Nielsen aan dat 92% van de consumenten aanbevelingen door vrienden en familie vertrouwt, terwijl 47% van de consumenten reclame op TV vertrouwt. Social media is een perfect kanaal om aanbevelingen te stimuleren.

E-mail blijft belangrijk

Onderzoek van Custora bij meer dan 72 miljoen klanten die op 86 verschillende online retailsites kochten, toont aan berichten via e-mail 11% meer waarde hebben dan gemiddeld. Facebook-klanten scoorden net op het gemiddelde en Twitter bleef 23% onder het gemiddelde.

Maar de combinatie van beide media kan een sterke strategie zijn. Email kan de perfecte drager zijn van links naar informatie op sociale netwerken of op het internet.

Persoonlijke en gerichte benadering

Klanten zijn radicaler in hun selectie van informatie. Content die niet bevalt wordt genegeerd of direct uit de mailbox verwijderd. Het E-mail Marketing Benchmark Report 2012 van MarketingSherpa aangeeft dat emails 30% meer worden geopend als ze relevant en persoonlijk zijn, en dat de click-through rates dan ook 50% hoger liggen.

Datagedreven campagnes

Door de digitalisering kunnen marketingactiviteiten en campagnes daadwerkelijk gemeten worden. En op basis van deze kennis kan bijsturing plaatsvinden en allocatie van budgetten.

De marketeer als digikid

Onderzoek door Gartner toont aan dat chief marketing officers een steeds groter deel van het budget aan digitale marketing besteden. Dit is nu een kwart van het totale budget. Tegelijkertijd wordt de cloud belangrijker. De afhankelijkheid van IT wordt zo deels doorbroken maar marketeers zijn verplicht om zich meer als digikids te ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.