Gamification basis voor AXA smartdriver app

AXA kondigde een paar maanden geleden de Smartdriver app aan. Die app analyseert het rijgedrag van autobestuurders op basis van signalen van de gps. De chauffeur krijgt onder meer informatie over zijn remstijl, het respecteren van de maximumsnelheid en het aanpassen van de rijstijl aan de weersomstandigheden.

De app geeft de bestuurders na iedere rit een score. Op die manier probeert AXA om de rijstijl van haar klanten positief te beïnvloeden. Daardoor zal de schadelast van de maatschappij dalen. Maar AXA verbergt niet dat het ook de bedoeling is om de verzekeringspremie te koppelen aan de resultaten van de app.

De basis van de app doet zeer sterk aan gamification denken. Dat is een methode waarbij principes voor de opbouw van digitale spelletjes overgenomen worden in een zakelijke omgeving.

De Amerikaanse professor en gamification specialiste Amy Jo King haalde het voorbeeld van een verzekeringsmaatschappij  die de techniek gebruikt aan in haar presentatie in Seattle in 2011. Het voorbeeld komt pas helemaal aan het einde van de presentatie op 23:18 minuten.

Of AXA Smartdriver effectief in september gelanceerd wordt lijkt ondertussen minder zeker.

 

 

Ook de Nederlandse Rabobank gebruikt gamification in de opbouw van haar communicatie met de klanten maar ook met de eigen medewerkers. Tijdens Financelab Club op 24.09.2013 geeft Maarten Molenaar, manager gamification hub Rabobank, een presentatie over de voordelen van de techniek voor de financiële industrie en over de concrete aanwending ervan bij de bank.

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.