Enquete ERGO Insurance: pensioensparen en generation Y

Ergo Insurance organiseerde een bevraging over de bereidheid tot pensioensparen bij generation Y. Dat is een cruciale schakelgeneratie naar de digitale samenleving maar ze worden ook vol geconfronteerd met de problematiek van de vergrijzing. Er waren 467 deelnemers tussen 18 en 29 jaar.

De antwoorden lijken niet altijd even consistent maar dat heeft allicht te maken met de terminologie. Toch zijn er een paar duidelijke patronen.

Vroeg beginnen sparen

Eerder beginnen sparen (88%) heeft duidelijk de voorkeur op langer werken (12%) 42% van de respondenten geeft aan dat ze willen sparen voor hun pensioen vanaf de eerste job. Nochtans lijkt het bewustzijn over langer werken te groeien. 47% denkt dat de pensioenleeftijd hoger zal liggen dan 65 jaar.

Wettelijk pensioen onvoldoende

50% denkt zijn pensioen veilig te stellen via pensioensparen. Toch doet slechts 36% van de ondervraagden aan pensioensparen en is slechts 34% geïnteresseerd in het product. Verderop zegt 15% van de respondenten dat ze aan doelsparen doen voor hun pensioen.

Slechts 3% denkt dat ze hun pensioenrechten kunnen veilig stellen via het wettelijk pensioen. 83% geeft aan dat het wettelijk pensioen niet voldoende zal zijn.

Risico-avers

Generatie Y is bijzonder risico-avers voor de indekking van pensioensparen. Slechts 5% wil meer dan 40% van zijn spaarinspanning in niet gegarandeerde producten beleggen. Het is zeer opvallend dat ongeveer de helft van de respondenten een bijkomende dekking wil onderschrijven. Dat is een van onze persoonlijke stokpaardjes. Verzekeringssystemen mogen niet vergeleken worden met pure financiële producten. Ze bieden bij uitstek de mogelijkheid om een gecombineerd product aan te bieden dat op een aantal vlakken aanvullend is voor de sociale zekerheid.

Voorkeur voor een bemiddelaar

Het meest verrassende resultaat is dat 70% van de respondenten advies over deze producten wil via een bemiddelaar. Slechts 12% opteert voor sociale media. Voor aankoop van een product loopt dat zelfs op tot 78%. Van generation y wordt altijd gezegd dat ze kiezen voor sociale media en digitale communicatie. Uit deze enquête blijkt alvast dat de rol van de bemiddelaar nog steeds zeer sterk gewaardeerd wordt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.