Always connected

In 2012 had 49,4 % van de Amerikaanse bevolking een smartphone. In absolute getallen zijn dat 155,1 miljoen toestellen. In 2013 zal dat stijgen naar 57,3% en 181,4 miljoen toestellen. De prognose voor 2017 is dat 67,8% van de bevolking een smartphone zal hebben. Dat zijn 222,4 miljoen toestellen.

idc about facebookFacebook liet bij 7446 smartphonebezitters een survey uitvoeren over de effectieve van gebruik van het toestel. Die kennis is van groot belang voor de financiële sector. Het belang van smartphones voor het betaalverkeer is niet meer te ontkennen. In de verzekeringssector staan een aantal big data gestuurde bedrijven klaar om het de klassieke maatschappijen bijzonder lastig te maken. Ook zij zullen de smartphones integreren in hun communicatiemix.

De survey toont aan dat respondenten hun smartphone gebruiken voor  email (78%),  webbrowsing (73%),   Facebook (70%), kaarten en gps (64%), spelletjes (60%), zoekopdrachten (57%) en foto’s delen (53%).

79% van de smartphone bezitters gebruikt het toestel binnen de eerste 15 minuten na het ontwaken, 62% doet dat zelfs onmiddellijk. Verder in de survey blijkt dat het toestel bij een meerderheid van de deelnemers ook de ganse dag binnen handbereik is.

Het gebruik van sociale media blijkt toe te nemen als we deelnemen aan sociale activiteiten zoals optredens, vergaderingen en filmvoorstellingen Maar ook tijdens alledaagse activiteiten zoals shoppen, gymen en zelfs koken staan die kanalen open. Blijkbaar willen de mensen hun ervaringen bij al die activiteiten delen met vrienden. Voor de retail is dat een belangrijk gegeven.

Gemiddeld gebruiken de respondenten hun smartphone 131:43 minuten per dag. Facebook neemt daar 32:51 minuten van. De respondenten klikken 14 keer per dag naar de site van Facebook en ze blijven daar gemiddeld 2:22 minuten.

Het valt wel op dat het gebruik van Facebook tijdens de weekends veel hoger ligt dan tijdens weekends.

 Sociale media verbinden mensen met hun familie en vrienden en in mindere mate met de kinderen en collega’s. Slechts 6% verwijst naar een band met de gemeenschap. Maar 76% van die 6% geeft wel aan dat Facebook op de smartphone zeer belangrijk is om die binding te onderhouden. De sociale netwerksite werkt momenteel aan een strategie om fanpages beter te integreren. Dat moet het imago van Facebook als zakelijk kanaal versterken.

Raadplegen van de status is uiteraard de populairste activiteit op Facebook maar ook spelletjes spelen en leuke apps worden veel gebruikt. Voor het zoeken van apps ligt de score van mannen 75% hoger dan die van vrouwen. De doelgroep tussen 18 en 24 jaar zoekt 2x meer naar apps dan andere leeftijdscategorieën.

Smartphones geven mensen blijkbaar vooral een gevoel van verbondenheid. Vooral sms-verkeer scoort hoog, gevolgd door effectief belverkeer. Facebook Messenger staat op de derde plaats.

De ganse studie vindt u hier

TIP: De Nederlandse verzekeringsmaatschappij Kroodle heeft zijn operationeel model volledig gebaseerd op Facebook. Oprichter Marnix Zwart presenteert Kroodle tijdens Financelab Club op 24.09.2013. Erik Seveke van GlobalOrange legt uit waarom het belangrijk is om je backoffice te herdenken als je sociale media actief inschakelt in je business model.

Klik hier voor het ganse programma van Financelab Club 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.