Fitch vrij positief over Maltese bankensector

Me Direct HomeFitch Ratings komt vandaag met een rapport over de toestand van de Maltese banksector. In het licht van de lancering van Me Direct Bank in België is dat niet zonder belang. Me Direct Bank is juridisch een dochterbedrijf van het Maltese Mediterranean Bank. Alhoewel de financiële gezondheid vooral zal bepaald worden door moederholding Anacap Financial Partners blijft Me Direct Bank toch ingekapseld in de Maltese regelgeving.

Fitch maakt in zijn rapport de vergelijking met het geografisch nabijgelegen Cyprus. In Malta is de omvang van de banksector 789 % van het BNP van het land. In Cyprus was dat 672%. Maar er is een belangrijk verschil. In Malta zijn het vooral buitenlandse banken die op het cijfer wegen. De eigen banksector is slechts 128 % van het BNP terwijl dat in Cyprus 466% was.

Fitch maakt de parallel met Luxemburg. Ook daar is de banksector dominant aanwezig maar zijn het vooral buitenlandse banken die dat cijfer optillen.

Gezonde economische vooruitzichten

Fitch vindt ook de activa van de Maltese banken van veel hogere kwaliteit dan in Cyprus en het bankentoezicht is er veel beter geregeld. De exposure van Cypriotische banken tegenover Griekenland was bijvoorbeeld zeer groot. De exposure van de Maltese banken tegenover de eurozone is volgens Fitch erg beperkt. (opmerking Financelab: wat op zich geen argument is natuurlijk. De vraag is wat de exposure dan wel is)

Fitch verwijst tenslotte naar de gezonde economische groei in Malta. Het IMF voorspelt 1,3 % in 2103 zijn en 1,8% in 2014.

De kredietbeoordeelaar geeft Malta een A+ rating met stabiele vooruitzichten. Voor Cyprus is dat B met een negatieve vooruitzichten.

Moeilijke lancering

Ondanks de vrij positieve beoordeling van Fitch zal de lancering van Me Direct Bank in België in moeilijke omstandigheden gebeuren. De Maltese roots zullen, terecht of onterecht, altijd geassocieerd worden met wat in Cyprus en Griekenland gebeurde. Laat ons ook niet vergeten dat een paar jaar geleden de Ijslandse banken overkop gingen. Dat land kwam toen uit een sfeer van economische hoogconjunctuur.

Anderzijds bleven de gevolgen van de bail-out in Cyprus beperkt tot de spaartegoeden boven 100.000 euro. Die drempel lijkt ook Europees een onaantastbare status te vormen. In dat segment zet Me Direct meteen een scherpe rentevoet neer, gekoppeld aan een vrij transparant en flexibel pakket voor toekenning van interest en opvraging van tegoeden.

De ambitie van Me Direct lijkt echter hoger te liggen. De bank biedt een platform aan waar de klant zijn financiële planning zelf kan organiseren. Op zich is dat een vernieuwend gegeven. De vraag is of de omkadering van dat platform sterk genoeg weegt om de klant te overtuigen om die stap effectief te zetten.

Klik hier voor een korte samenvatting van het rapport van Fitch

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.