Ook Allianz investeert in infrastructuur

Andreas-Gruber_291

Door de nieuwe Europese solvabiliteitsregels zijn banken niet langer de meest aangewezen partij om langlopende leningen te verstrekken en infrastructuurprojecten te financieren. Die rol lijkt meer en meer te worden ingevuld door de verzekeringsmaatschappijen. In de verzekeringssector worden ook nieuwe en strenge solvabiliteitsvereisten opgelegd maar die maken degelijke investeringen net interessant.

Voor de verzekeraars zijn die investeringen een nieuwe activiteit waarmee ze nog ervaring moeten opdoen. Ageas bijvoorbeeld, reserveert een paar miljard om te investeren in infrastructuurprojecten. In België gebeurt dat met hulp van AG Real Estate. Internationaal sloot de verzekeraar een samenwerkingsakkoord met de Franse bank Natixis. P&V sloot een akkoord met NIBC voor de financiering van middelgrote ondernemingen in België. De groep P&V reserveert een bedrag van 50 miljoen euro terwijl NIBC de expertise levert voor de kredietanalyse van de kandidaat-ondernemingen.  

In een interview over de impact van de lange periode met lage rentevoeten geeft CIO Andrea Gruber van Allianz aan dat de Duitse verzekeringsgigant meegaat in de trend voor de langetermijnfinanciering van  investeringen in infrastructuur. Allianz heeft vooral geïnvesteerd in projecten  voor hernieuwbare energie. Zo is er een miljard euro in parken voor wind- en zonne-energie gestopt. Maar ook gaspijpleidingen in Tsjechië en de Noordzee werden aangelegd met geld van Allianz. Allianz heeft verder leningen gegeven voor de aanleg van autosnelwegen in Nederland, een concerthal in Parijs en gasopslagplaatsen in Spanje. Gruber benadrukt dat het gaat over zogenaamde ‘secured loans’ met een zeer lange duurtijd.

Gruber verwacht dat de rente in de VS langzaam zal blijven stijgen. Hij verwijst ondermeer naar de uitspraak van Bernanke over het herpakken van de economische groei. Daardoor zal de VS de politiek van goedkoop geld  langzaam kunnen verlaten. Gruber benadrukt echter dat dit een zeer trage evolutie zal zijn. In Europa is de situatie overigens niet helemaal dezelfde, aldus Gruber. De economie trekt minder snel aan en de ECB houdt de rente daarom laag. Om dat als verzekeraar op te lossen is een sterk gediversifieerde beleggingsstrategie nodig, volgens Gruber. De CIO wil de aandelenportefeuille wat meer doen aanzwellen maar hij blijft voorzichtig. ‘Aandelen zijn nog zeer volatiel’, zegt hij daarover. Allianz blijft ook een belangrijke investeerder in vastgoed. De verzekeraar financierde bijvoorbeeld het torengebouw van Deutsche Bank in Frankfurt. Een beter voorbeeld van de wisselende positie van banken en verzekeraars kan je nauwelijks bedenken.

Op 14.112013 organiseert Financelab The Future of Life Insurance. De lage rente, de nieuwe solvabiliteitsregels en de impact van beide fenomenen op het investeringsbeleid van de maatschappijen staat zeker op de agenda. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.