Belgische top10 verzekeraars scoren ondermaats op LinkedIn

Een aantal Nederlandse banken presteren sterk op Linkedin. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse LinkedIn Monitor. ABN Amro heeft meer dan 80.000 volgers,  Rabobank heeft er meer dan 70.000 en ING meer dan 50.000.  Maar organisator van de survey, Second Degree,  keek niet alleen naar het aantal volgers. Ook geografie, actualiteit, relevantie en synergie met de andere (owned) media van de merken werden meegenomen in de beoordeling.

Na de 3 Nederlandse banken laten in de top10 grote B2B merken als KPN, Post NL, Douwe Egberts, Renault Nederland, en Essent achter zich. De eerste echte retailer, HEMA, staat pas op de tiende plaats. .

De meeste bedrijven in de top10 hebben met elkaar gemeen, dat ze over een stevige en consistente LinkedIn-strategie beschikken, zowel op gebied van HR- als marketing. Ze posten regelmatig relevante en actuele updates en vacatures. Ook hebben ze het zakelijke aanbod opgenomen onder de product-tab van de company page. Goede coverfoto’s en banners zorgen voor synergie met de andere media.

LinkedIn Monitor is een bijzonder interessante studie. U vindt de presentatie van de resultaten hier.

Linkedin Monitor

Belgische verzekeraars op LinkedIn

Bij Financelab gingen we even op zoek naar hoe de Belgische verzekeraars uit de top10 zich op Linkedin positioneren.  In het verleden hebben we gezien dat vooral de verzekeringssector slecht scoort voor sociale media. Dat beeld wordt nog steeds bevestigd. Slechts 2 maatschappijen uit de top10 hebben een actieve strategie op LinkedIn.

AG Insurance (3.444 volgers) heeft een goed uitgebouwd profiel met voldoende inhoud  in de tab  activiteiten en een actieve HR-strategie.

KBC Bank en Verzekeringen (14.277 volgers) heeft geen eigen profiel voor haar verzekeringsbedrijf. De company page wordt sterk gedomineerd door de bankactiviteiten. KBC heeft een zeer goed uitgebouwde pagina maar gebruikt LinkedIn toch vooral voor werving.

AXA Belgium en ING België hebben geen eigen Belgisch profiel. Ze liften dus mee op het profiel van het moederhuis. Ook Allianz Belgium (847 volgers) doet dit. Ze hebben weliswaar een eigen profiel maar er staat geen inhoud op. Ze laten op deze manier een grote kans liggen. Het is namelijk perfect mogelijk om een ‘affiliate’ profiel aan te maken en zo de link te leggen met het moederhuis. Op die manier profiteren ze ook van de kracht die het moederhuis kan ontwikkelen.

Verder hebben Ethias (1073 volgers), Belfius Insurance (715 volgers), P&V (677 volgers), Baloise Belgium 1722 volgers) en Ergo Insurance (403 volgers) wel een pagina maar geen of nauwelijks een actieve strategie.

Uit recent onderzoek van LinkedIn zelf blijkt dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van het medium om te helpen investeringsbeslissingen te maken. Zo’n 50 procent van de LinkedIn-gebruikers verwacht informatie te kunnen vinden op social media over (nieuwe) producten en diensten. LinkedIn blijft een van de beste sociale netwerken om je zakelijke producten en diensten onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep(en), zeker na de recente aanpassingen die het kanaal veel efficiënter inzetbaar maken. Het is een kans die de top van de Belgische verzekeraars duidelijk laat liggen.

Financelab ontwikkelt sterke In Company opleidingen over de inzet van  sociale media in de financiële sector. Bel ons vandaag nog: +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.