AXA gaat mobiel en sociaal

AXA wil met de site ‘www.borntoprotect.com’ de aansluiting maken met de beweging naar mobiele communicatie en sociale media. De Franse bankverzekeraar plaatste een internationale versie van de site online. In België werd die echter niet integraal overgenomen maar gekloond.

De internationale versie

De website is uiteraard responsive gebouwd en zit volgebunkerd met links naar de sociale mediakanalen van de groep. De meeste berichten die op de site staan hebben een knop om ze makkelijk te kunnen delen op Facebook en op Twitter.

Het bovenste gedeelte van de site is bedoeld om het imago van AXA te versterken. Nogal wat banken en verzekeraars doen belangrijke inspanningen om hun maatschappelijk engagement te beklemtonen. AXA trekt dat engagement zeer breed. Ze tonen hun aanwezigheid in pure maatschappelijke projecten maar ze maken ook duidelijk dat dit engagement repercussies heeft voor hun verzekerings- en bankactiviteiten van de groep. Milieu wordt bijvoorbeeld handig aan verzekering gelinkt. Niks mis mee, denken wij. Op die manier creëert de bankverzekeraar een bewustwording bij de klanten dat de manier waarop we vandaag omgaan met onze natuurlijke resources niet alleen effect heeft in de toekomst maar zich ook onmiddellijk financieel vertaalt.

Het imagogedeelte van de website is opgedeeld in 3 thema’s: prevent, support en accompany. Die thema’s moeten de visie van AXA uitstralen. Technisch hebben de ontwikkelaars van de site ervoor gekozen om de thema’s verticaal onder mekaar te plaatsen.  In ieder thema kan je horizontaal door een paar topics scrollen.

De inhoud van de drie thema’s  is opgebouwd met testimonials of initiatieven van AXA. In het luik Prevent komt onder meer het AXA Research Fund aan bod. De financiële groep zet de werking van dat fonds de laatste maanden sterk in de kijker. Het fonds legt de link tussen wetenschappelijk onderzoek, funding en bewustmaking. De scoop van het AXA Research Fund is erg breed en omvat macro-economische projecten, onderzoek naar het milieu maar ook demografisch en medisch onderzoek. Axa bunkerde liefst 100 miljoen euro in dit fonds.

Op de internationale versie van de site staan onderaan een aantal links naar sociale mediakanalen van de groep. Je kan koppelen met People’s Protectors, dat is een Facebookpagina van AXA Group over maatschappelijke thema’s, het Youtube kanaal en de Twitter account van de groep, een link naar financiële informatie en het duurzaamheidsverslag van AXA en een link naar de website van AXA Group.

Lokale kloon

AXA besliste blijkbaar om deze mobiele site te klonen in België. De vertaling van de teksten gebeurde bijna letterlijk vanuit het Frans. Dat levert het kleffe resultaat op dat je wel vaker ziet als de gevoeligheid uit de taal wegsijpelt. Een website waar het swingende uit de tekst verdwijnt wordt als stijf en conservatief ervaren. Als die website bedoeld is om het imago van de maatschappij te versterken wordt dat taalgebruik zelfs contraproductief.

Er sluipen ook doelloze zinnen binnen in de frames. Onder de tab ‘begeleiden’ staat bijvoorbeeld de zin ‘jarenlange gepersonaliseerde’. De bedoeling van die woorden is ons niet meteen duidelijk.

Inhoudelijk werd er weinig gewijzigd aan de site. Voor het gedeelte van de projecten dat voldoende internationale impact heeft, stoort dat niet. Maar sommige testimonials gaan typisch over de manier waarop AXA in Frankrijk werkt. We vragen ons af of het Belgisch publiek daar een boodschap aan heeft. Als de groep beslist om de site te klonen om hem beter te laten aansluiten bij de lokale markt moeten ze dergelijke cases ook durven aanpassen.

In het gedeelte sociale media werd de Twitterlink weg gelaten. Dat begrijpen we niet goed. Met AXA in Belgium heeft de groep een lokale Twitteraccount.  Die wordt momenteel niet echt actief ingezet maar hij biedt een bijkomende kans op communicatie.

 De mening van Financelab:  De bedoeling van de internationale site ondersteunen wij volledig. Belangrijke financiële groepen kunnen niet afwezig blijven in de digitale en mobiele communicatiemix. We vinden de site nogal complex opgebouwd en inhoudelijk moet hij evolueren. Maar die kans moet AXA krijgen. We vinden het echter niet nodig om zulke sites lokaal te klonen. De links aanpassen naar de lokale kanalen volstaat. Vertalen kan eventueel maar dan moet dat gebeuren door een vertaler die de kleur en de fijngevoeligheid van de taal kan bewaren. 

AXA Belgium werkt momenteel aan een sociale mediastrategie. De groep kiest voor drie ontwikkelingspijlers. Linkedin wordt gekoppeld aan het departement HR, Facebook aan het departement Marketing en Twitter aan het departement Press. De bedoeling is om deze drie ontwikkelingslijnen transversaal te koppelen en een strategie te bepalen om snel op vragen en opmerkingen van contacten te kunnen reageren. AXA Belgium heeft al een actieve monitoring van haar aanwezigheid op de sociale media opgezet. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.