Q3: AG Insurance verbaast met sterk resultaat

2013 wordt een scharnierjaar voor de productie van levensverzekeringen in België. Het spookbeeld van de wurgende kost voor de pensioenen zou een motor moeten zijn voor de verkoop van levensverzekeringen. De geldhonger van de regering Di Rupo I is echter zo groot dat er ondoordachte maatregelen uit de hoge hoed worden getoverd. De verhoging van de premietaks op individuele levensverzekeringen van 1,1% naar 2% is er zo eentje. De maatregel werkt duidelijk contraproductief. De verkoop van individuele levensverzekeringen in ons land stuikt dit jaar ineen en holt de prognose van de opbrengst voor de begroting sterk uit.

Een dalende verkoop van levensverzekeringen heeft ook effect voor de maatschappijen. De aanhoudend lage langetermijnrente zet de marges in het belangrijke tak21 segment nu reeds zwaar onder druk. De invoering van Solvency2 zal die druk alleen maar verhogen. Als ook de nieuwe productie gehypothekeerd wordt snijdt Di Rupo de adem van de maatschappijen af in een periode waarin ze omwille van allerlei breedmaatschappelijke redenen op zoek zijn naar een aangepaste identiteit.

De situatie bij de marktleider

DeSmet-DeSchepper-BoizardCFO van Ageas Christophe Boizard, gaf tijdens de voorstelling van de resultaten van het derde trimester verduidelijking over de situatie van de portefeuille leven van de Belgische dochtermaatschappij AG Insurance. De holding Ageas wil op relatief korte termijn zijn portefeuille  laten evolueren naar een verhouding van 60% leven en 40% schadeverzekeringen. Binnen de portefeuille leven wil Ageas vooral groeien in het unit linked segment. De productie van AG Insurance is een cruciale schakel voor de realisatie van die ambities.

In absolute productiecijfers (inflow) krijgt AG Insurance een behoorlijke dreun tijdens de eerste 9 maanden van het jaar. De totale productie in 2012 bedroeg nog 5 miljard €. In 2013 is dat 4,4 miljard € en die terugval is integraal toe te schrijven aan de minderverkoop in leven.  De terugval bedraagt op YTD-basis  -18%. In klassiek leven bedraagt de minderproductie -25% en de stijging van 61% in unit linked kan dat nauwelijks compenseren.

De productiekanteling heeft voorlopig geen belangrijke gevolgen voor het rendement van de portefeuille leven bij AG Insurance. Boizard verklapte dat de operationele marge in tak21 steeg van 80 naar 84 basispunten, In unit linked daalde die marge van 44 naar 41 basispunten. Ondanks de sterke productiedaling in leven en de kanteling van tak21 ten gunste van tak23 trekt AG Insurance zijn netto-rendement in leven sterk op van 165 miljoen € naar 190 miljoen € YTD. De technische reserves van AG Insurance bedragen meer dan 46 miljard € in tak 21. Een verhoging van de operationele marge met 4 basispunten heeft meteen een multiplicatoreffect op de resultaten. De terugval van de marge in unit linked heeft nauwelijks effect omdat de reserves daar veel kleiner zijn.

Ceo Bart De Smet liet ook in zijn kaarten kijken voor de eventuele toekenning van de winstdeelname over 2013. ‘We zullen ons laten leiden door de marge die we willen halen’, zei de topman. De Smet is dus duidelijk niet van plan om de winstgevendheid van de portefeuille te ondergraven met een kortzichtige winstdeelnamestrategie. Wij kunnen dat alleen maar appreciëren. Levensverzekeringen zijn maatschappelijk belangrijke langetermijnverbintenissen. De gezondheid van de reserves voor de funding ervan zijn van cruciaal belang.

Sterke prestatie in België helpt strategische target holding niet vooruit

AG Insurance zet voorlopig dus een sterk jaar neer. Het vertaalt een stevige omzetdaling in leven in een beter resultaat. In schadeverzekering verlaagt de maatschappij zijn combined ratio waardoor het zijn pure verzekeringsactiviteiten opnieuw aantrekkelijker maakt.

Voor de holding is de terugval in productie leven in België een extra aandachtspunt. België is samen met Azië een belangrijke schakel voor de realisatie van het 60/40 objectief. De vraag is of dat objectief met een pure organische groei kan gerealiseerd worden tegen 2015. Alleszins heeft ceo Bart De Smet nog 2 miljard € cash op de rekening staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.