Sixdots is mobile wallet pionier in België

sixdotsSixdots is de nieuwe merknaam voor Belgian mobile wallet, de joint-venture tussen BNP Paribas Fortis en Belgacom. Sixdots staat voor een 6-cijferige pincode, die samen met andere veiligheidselementen zal volstaan om vlot online  maar ook offline mobiele betalingen uit te voeren in België.

Frederic Lhostte wordt Managing Director van het project. Lhostte komt uit de directie van Belgacom en was daar de referentie voor knowhow over mobiel betalen.

Tom Kestens, tot op heden ceo van Hello Bank, wordt Head of Marketing en Deputy Managing Director. De bevoegdheden van Tom Kestens bij Hello Bank worden voorlopig overgenomen door Michaël Anseeuw. Die is bij BNP Paribas Fortis verantwoordelijk voor Alternative Retail Brands, met andere woorden Bank van de Post, Fintro en Hello Bank. Anseeuw superviseerde in die functie dus al de operaties bij de digitale start-up bank. Bronnen binnen de bank laten uitschijnen dat BNP Paribas Fortis werkt aan een hechtere samenwerking met Hello Bank.

Pioniers

Sixdots is de eerste mobile wallet die opstart in België. Dat zou echter snel kunnen veranderen. Een groep ondernemers uit de IT-sector onder leiding van Ulrich Seldeslachts, ceo van LSec, werkt aan een gelijkaardig project. In Luxemburg is Digicash actief aanwezig in de markt. Digicash is een privé initiatief maar het wordt gesteund door de Luxemburgse overheid. Ze hebben onder meer een samenwerking met de Luxemburgse spoorwegen en posterijen, verzekeringsmaatschappij  Lalux, de bank BCEE en de retailketen Cora. In Nederland heeft My Order al een flinke voorsprong op de concurrentie. My Order is voor 80% in handen van Rabobank. De overige 20% van de aandelen zijn in handen van stichter Thomas Brinkman.

Transparantie

Een van de grote voordelen van Sixdots is dat het opereert als een open platform, toegankelijk voor alle consumenten en handelaars in België. Het gebruik van het platform is volledig gratis voor de consument. De app zal toegankelijk zijn voor alle smartphone gebruikers met een betaalkaart van eender welke bank gevestigd in België en een mobiel data-abonnement bij eender welke Belgische telecomoperator. De technologie van Masterpass, de nieuwe digitale payment wallet van Mastercard, zal ook in Sixdots geïntegreerd worden.

Ook voor handelaars biedt Sixdots belangrijke voordelen, zowel  voor e-commerce als voor m-commerce. De applicatie kan in de eigen app van de handelaar geïntegreerd worden en verder worden aangepast aan de gebruikservaring en ‘look & feel’ van die app. Om dat technologisch vlot te laten verlopen werkt Sixdots aan een supportservice. Handelaars die Sixdots gebruiken betalen een kleine vergoeding op iedere transactie. .

Sixdots moet in de loop van 2014 verder uitgroeien tot een applicatie die een volledig nieuwe shoppingervaring kan aanbieden. Dat vereist de uitbreiding met virtuele tickets, e-kortingsbonnen, en getrouwheidsprogramma’s. Vanaf dat moment wordt het platform een krachtige motor voor het doorbreken van de silo’s tussen online en offline shoppen.

 

TIP: De business case van Sixdots wordt uitgebreid besproken tijdens The Future of Mobile Payments | Leuven | 10.12.2013.  Alle partijen die aan het project hebben meegewerkt zijn aanwezig. Er zijn sprekers van BNP Paribas Fortis, Mastercard, Belgacom en Accenture.

De presentatie van Sixdots zal gebeuren in een module waar ook Digicash (Jonathan Prince) en My Order (Thomas Brinkman) aan bod komen. Na de drie presentaties is er een debat over de strategie voor mobile wallets. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.