Mobile internet

De uitdaging en het potentieel van AXA Drive app

AXA heeft haar langverwachte smart Drive app gelanceerd. De app is gratis beschikbaar. Klant zijn van AXA hoeft niet om de software te kunnen downloaden.

AXA Drive gebruikt de GPS van je mobiele telefoon om drie elementen van je rijgedrag te analyseren. Versnellen, remmen en bochtenwerk krijgen een beoordeling. Als die voldoende is wordt je rijstijl vertaald in punten. Is ze onvoldoende, dan telt je rit niet mee voor je klassement. Je kan na iedere rit ook een analyse bekijken van het traject dat je hebt afgelegd. Waar de app een afwijking opmerkte staat dat aangegeven met een symbool op je trajectkaart.

AXA vraagt voor iedere rit de bevestiging van een aansprakelijkheidsdisclaimer voor het niet gebruiken van je smartphone terwijl je rijdt. De neiging bestaat inderdaad om af en toe naar het toestel te piepen. AXA werkt dat een beetje in de hand omdat ze gedurende de rit twee cirkels over het scherm laten bewegen. Die hebben verder geen betekenis maar ze lokken wel de aandacht weg.

Wij hebben de app geprobeerd met een manueel gestuurde rijstijl en via het automatische pilootsysteem van Volvo waarbij versnellen en afremmen door de wagen gebeurt. Het is opvallend dat de score van het automatisch systeem lager uitvalt dan de manuele resultaten. Allicht is dat ook een stuk psychologisch beïnvloed. Als je weet dat de app meeloopt ga je daar rekening mee houden en voorzichtiger rijden. Dat is een tijdelijk fenomeen. Na een paar ritten val je terug in je klassieke rijpatroon.

De app geeft slechts een beperkte analyse van je rijstijl. Hij houdt bijvoorbeeld geen rekening met de weersomstandigheden, de drukte op de weg of de toestand van de wegen. Het is ook niet makkelijk om een voldoende kwaliteitsvaste standaard te selecteren om die criteria te integreren. AXA is in de toekomst wel van plan om extra beoordelingscriteria toe te voegen aan het stukje software.

Gamification

De grote uitdaging voor AXA bestaat erin om het gebruik van de app te blijven stimuleren. Er is niet meteen een tastbaar of visueel voordeel verbonden aan het gebruik van de applicatie. AXA schakelde daarom gamificationtechnieken in om er op die manier een competitie-element aan toe te voegen. Per rit krijg je punten. Die worden opgeteld en zo kan je een hoger level bereiken. Aan de levels zijn badges verbonden. Iedere keer als je de app gebruikt hebt kan je dat ook delen via Facebook en Twitter. Het gebruik van gamification neemt snel toe in het zakenleven. Logisch. Digitale spelletjes waren al populair maar door het succes van smartphones en tablets en de mogelijkheden die apps bieden wordt hun populariteit nog veel groter. De psychologie van spelletjes zit in de hersenen van veel gebruikers geslepen. Gamification gebruikt die automatismen in een zakelijke omgeving.

AXA voert momenteel een intensieve tv-campagne om mensen aan te zetten de app te downloaden. Die campagne is op zich al origineel omdat je tijdens de spot gevraagd wordt om Shazam te gebruiken. Wie dat doet komt automatisch in de app terecht. Volgens woordvoerder Korneel Walrop van AXA zou de spot het aantal downloads van de app sterk  opkrikken.

De mening van Financelab

AXA smart drive is een leuke gadget die zeker wervingspotentieel heeft. Het wordt echter een klus voor de maatschappij om het gebruik ervan te blijven stimuleren. Het effect van de tv-spot zal allicht wegebben en we denken dat de gamificationtechniek op zich niet voldoende klevend is omdat de mogelijkheid om effectief competitie in te bouwen niet hoog genoeg ligt. AXA had meer interactie tussen de gebruikers kunnen inbouwen door de boodschappen op Facebook en Twitter wat intenser te maken en meer inhoud te geven. Instagram en Foursquare zouden interessante meerwaarde kunnen bieden omdat het typisch media zijn die vaak op specifieke locaties gebruikt worden. Verplaatsingen zijn ook de essentie van AXA Drive.

AXA zou er kunnen aan denken om een originele incentiveringscampagne achter het gebruik van de Drive app te bouwen die gericht is op beloning in functie van de rijstijl en de klassering. Omdat de app een uitstekende prospectietool kan worden voor AXA-autoverzekeringen is het beste bindmiddel allicht ook te vinden in de voorwaarden en de prijs van de polis. AXA sluit niet uit dat de resultaten van AXA Drive de premie van de verzekering in de toekomst positief zullen gaan beïnvloeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.