Banken

Bankiers en het destructieve trekje van het veldrijden

De populariteit van het veldrijden piekt in Vlaanderen. Dat levert heel wat publicitaire mogelijkheden op voor een relatief beperkt budget. Het veldrijden lokt een massa toeschouwers en de tv-uitzendingen geven vanaf september tot februari vaak tweemaal per week topkijkcijfers. Omdat het veldrijden een klein wereldje is heb je aan een paar toppers genoeg om een deel van die publiciteit mee te pakken.

Onder meer BKCP, Crelan, Fidea en Rabobank hanteren die aanpak al jaren.

DSC_3997

Terwijl het wegwielrennen kreunt onder de last van de afhakende sponsors is dat in het veldrijden niet het geval. De sport is ook nog niet echt aangetast door imagobevuilende dopingschandalen. Even leek het de verkeerde kant uit te gaan. Ben Berden liep een paar jaar geleden tegen de lamp. Vorig jaar was er even paniek toen Tom Meeusen genoemd werd in de zaak rond de behandeling met ozon door een dokter uit Rotselaar. Ondertussen werd zijn reputatie opnieuw proper gewassen. Van veralgemeend dopinggebruik is voorlopig geen sprake in de cross.

Het subsportcultuurtje krijgt echter last van destructieve neigingen. Vorige week kondigden een paar jonge talenten aan dat ze van team zouden wisselen. Topper in wording Wout Van Aert (19) verlaat Telenet-Fidea voor een profcontract van vier jaar bij Vastgoedservice. Europees beloftenkampioen Michael Vanthourenhout (19) ruilt BKCP voor Sunweb-Napoleongames. Zijn contract  gaat in op 1 januari 2014. Nochtans had hij bij zijn huidige ploeg BKCP-Powerplus al een profcontract getekend dat zou ingaan op 1 januari 2015.

Blijkbaar is het ethisch niveau bij een aantal tussenpersonen in het veldrijden eerder aan de opportunistische kant. Dat is een typisch fenomeen voor een sector waar plots veel geld lijkt in om te gaan. Het veldrijden staat aan de vooravond van een mondiale doorbraak nu fietsengigant Trek zich er mee gaat bemoeien. Trek heeft  meteen zijn kaarten op tafel gelegd en Sven Nys losgeweekt bij Colnago. Allicht zal Nys ook na zijn actieve carrière een rol blijven spelen bij Trek. Het geeft aan dat veldrijden zijn Vlaamse cocon snel zal doorbreken.

De financiële sector staat ondertussen voor een delicate opdracht. De belangrijkste uitdaging voor de banken is om hun geloofwaardigheid terug te krijgen of, in dit geval, ze te behouden. In een milieu waar poenscheppende opportunisten het niet al te nauw nemen met contractuele afspraken zouden zij minstens een duidelijk signaal moeten afgeven dat ze het niet eens met dergelijke bedenkelijke praktijken.

Categorieën:Banken, Marketing

Getagd als:, , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.