Sixdots breekt de markt voor mobiele betalingen open

BNP Paribas Fortis kondigde in het voorjaar van 2013 een reeks nieuwe initiatieven aan. De bank maakte het gebruik van Easy Transfer makkelijker en breder. Easy Transfer is een applicatie om via je smartphone kleinere sommen (max 250 euro)  te betalen aan iedereen die een Belgisch gsm-nummer en een Belgische bankrekening heeft. Ze ontwikkelden ook, samen met Ingenico, een nieuwe, erg compacte en mobiele betaalterminal die vooral veel goedkoper was dan de vorige generatie. De aankondiging van de bank dat ze het tijdelijke alleenrecht hadden om Masterpass in België uit te rollen viel op. Masterpass is de mobile wallet van Mastercard. Uiteindelijk bleken al die innovaties deel uit te maken van het plan om haar eigen breed gestructureerde mobile wallet applicatie in de markt te zetten. Die kreeg Sixdots als merknaam en dat is niet onbelangrijk. De naam verwijst naar de veiligheidscode voor de wallet. De code is opgebouwd met zes cijfers. Dat digitale betaalapplicaties de manier waarop we shoppen zullen veranderen lijkt een zekerheid. Het enige wat dat kan vertragen zijn twijfels bij de consument over de veiligheid van de transacties.

Nieuwe partners

Sixdots is ondergebracht in NV Belgian Mobile Wallet, een aparte juridische structuur waar initieel enkel Belgacom en BNP Paribas Fortis in participeerden. De directie van BNP Paribas Fortis heeft altijd beweerd dat ze het aandeelhouderschap van die joint-venture wilden openstellen voor bijkomende partners. Dat is nu ook gebeurd. Grootbanken KBC, Belfius en ING stappen in het kapitaal. Gunter Uytterhoeven, Head of Marketing bij BNP Paribas Fortis,  sluit overigens niet uit dat er later nog partners zullen bijkomen.

Naast de nieuwe partners in de vennootschap zullen ook bpost bank, CBC, Record Bank, Fintro en Hello bank Sixdots gaan promoten. Al die banken zijn dochterbedrijven van de betrokken grootbanken. Het is dus logisch dat ze de wallet mee gaan ondersteunen. Enkel bpost bank is een joint-venture tussen bpost en BNP Paribas Fortis.

Er zijn niet alleen nieuwe bankpartners, ook de telecomsector  gaat overstag. Base en Mobistar zullen  Sixdots aanbieden. Daarmee zijn, naast de vier grootbanken, ook drie grote telecomoperatoren op het platform aanwezig. De (voorlopige) afwezigheid van Proximus is opvallend. Moederbedrijf Belgacom is een van de oprichters en initiële aandeelhouders van Sixdots. Het is allicht een kwestie van tijd en strategische overwegingen voordat Proximus mee op het betaalportaal opduikt.

De instap van de 3 grootbanken of het engagement van de andere banken om Sixdots aan te bieden betekent niet dat die nieuwe partners alle functionaliteiten van de wallet zullen gebruiken. Van een aantal banken bijvoorbeeld, is nu al geweten dat ze enkel de fronting van Sixdots gebruiken in combinatie met een eigen achterliggende wallet. Partners die deze strategie kiezen, ontwikkelen allicht een operationeel model waarbij ze hun eigen back-office koppelen aan meerdere externe mobile wallets. Het kan ook zijn dat ze tijd en ervaring kopen maar zich ondertussen toch al profileren in de markt.

Argenta houdt alle deuren open

Op het vlak van bijkomende partners zal er bij Sixdots de volgende weken nog heel wat bewegen. Marc De Moor, lid van het Directiecomité bij Argenta, zegt dat ook de Antwerpse spaarbank praat met Sixdots. ‘We varen  tegelijk ook onze eigen koers en zullen niet noodzakelijk meegaan in alle initiatieven in nieuwe betaalsystemen die vandaag de dag het licht zien’, aldus De Moor.

Argenta verwijst ook naar de ontwikkelingen in haar tweede thuismarkt, Nederland. ‘Argenta kan dit op een rustige manier doen’, stelt De Moor. ‘Onze cliënten toonden recent in onafhankelijke onderzoeken nog grote tevredenheid met het gratis aanbod van de bank in betalen, kaarten en effectenbewaring’

Er wordt nu vooral uitgekeken naar de digitale betaalstrategie van de grote retailketens, het openbaar vervoer en maatschappijen met een belangrijke ticketing. Van De Lijn, Makro en Gouden Gids is bekend dat ze werken aan een plan. Bij Sixdots willen ze voorlopig geen namen kwijt van retailpartners.

Technologie van Mastercard

De lancering van Sixdots maakt duidelijk waarom BNPPF zich een aantal maanden geleden haastte om zich als partner en pionier van MasterPass te profileren. Het is namelijk die technolgie waar Sixdots op draait. Met die technologie wist de bank zich verzekerd van de mogelijkheid om snel met een eigen applicatie te komen en de concurrentie een flinke stap voor te blijven.

Masterpass is in feite een verzameling van alle betaalkaarten van een bepaalde persoon die in een digitale applicatie zijn samengebracht. Het moet niet noodzakelijk om kaarten van Mastercard zelf gaan. Alle officiële betaalkaarten van erkende banken kunnen aan Masterpass gekoppeld worden.

Masterpass kan gebruikt worden van op alle mobiele toestellen, smartphone, tablet of portable pc, zolang ze maar verbonden zijn met het internet. De app is uiteraard geschikt voor online shops maar ook in een fysieke winkel is Masterpass perfect bruikbaar.

Als een klant kiest voor de betaling met Masterpass moet hij een paswoord ingeven. Daarna kan hij de betaalkaart selecteren die hij wil gebruiken voor zijn aankoop. Hij bevestigt vervolgens eenvoudig de transactie.

Sixdots gaat echter niet enkel over mobiel betalen. Anders zou het project geen toegevoegde waarde hebben tegenover Masterpass. Sixdots is een bundeling van 5 hoofdfunctionaliteiten die allemaal gestuurd worden vanuit de smartphone. Dat zijn beveiliging en identificatie, betalingen, couponning, loyalty en ticketing.

sixdots

De combinatie van die vijf functies zal een sterke impact hebben op de organisatie van de retail. Online en offline shopping zullen veel meer vervlechten. Wie in een fysieke shop winkelt kan perfect zijn product later online aankopen en betalen. Wie online shopt kan zijn aankoop gaan bekijken of passen of het zelfs gewoon snel gaan ophalen. Informatie over een product opvragen kan in de shop via de smartphone of je tablet. En aanschuiven aan een kassa hoeft niet langer. Je betaling gebeurt terwijl je beslist om een product aan te schaffen. Je kan ook meteen je klantenvoordeel zien en genieten van een gepersonaliseerde korting of een ander voordeel.

De concurrentie staat klaar

Het is niet helemaal zeker dat Sixdots als eerste volledige wallet op de Belgische markt beschikbaar zal zijn. De pilots voor het platform lopen vanaf januari en de commerciële uitrol is gepland in april. Ondertussen heeft betaalspecialist Paypal zich de laatste maanden op een merkwaardige manier heruitgevonden. Paypal wordt gepercipieerd als  de specialist van online betalingen. Het systeem om op basis van een emailadres betalingen te regelen is simpel en veilig. De mobile wallet die ze ontwikkeld hebben maakt van het bedrijf een veel completere speler. De wallet integreert alle functies die Sixdots aankan. Ze hebben bij Paypal echter een paar leuke extraatjes.  Het meest opvallende is de gezichtsherkenning. De app van Paypal kan herkend worden door de technologie van de handelaar. Die krijgt meteen een foto van de klant op zijn scherm als die de winkel binnenstapt. Hij kan dan simpel zijn identiteit bevestigen door zijn naam te zeggen. Paypal heeft momenteel een proefproject lopen in een Londense shoppingwijk. De wallet van Paypal zal in de eerste helft van 2014 ook in België beschikbaar zijn.

Paypal heeft bij de opbouw van zijn wallet gekozen voor een totaal andere technologie. Bij Sixdots is dat een NFC-protocol. Je toestel moet in de buurt van de lezer van de handelaar komen om de betaalgegevens te registreren. Niet alle smartphones hebben een NFC-chip. Apple bijvoorbeeld, weigert om zijn Iphones uit te rusten met NFC. Zij kiezen voor beacons, dat is een protocol dat werkt op basis van Bluetooth. Ook Paypal kiest voor Beacons. Voorzitter David Marcus van Paypal liet tijdens Le Web een sterke uitspraak noteren over NFC.

“It’s technology for the sake of technology or for the sake of pushing the agenda of the companies supporting it, versus solving real people’s problems,”

Het grote voordeel van beacons is dat het energiezuinig werkt. De batterij van je smartphone wordt niet leeggepompt door het contact dat je toestel maakt met het systeem van de handelaar.

Paypalblog

Paypal is echter niet de enige concurrent van Sixdots. In de kringen van IMinds, het innovatieplatform waar ook de Vlaamse gemeenschap nogal wat middelen investeert, werken een aantal mensen aan een compleet open structuur voor mobile wallets. CEO van beveilingsfirma LSec Ulrich Seldeslachts is een van de drijvende krachten achter dat project. Tijdens The Future of Mobile Payments benadrukte Seldeslachts dat het geen zin heeft als iedere telecomoperator, retailketen of bank een eigen wallet neerzet. Hij pleit voor een grote onthaalstructuur waarbinnen alle spelers hun digitale strategie kunnen neerzetten.

De grootste concurrentie zal allicht van de echte big data IT-bedrijven komen. Google heeft zijn Wallet al een tijdje in de lucht in de VS. De uitrol in België heeft geen prioriteit omdat we een te kleine markt zijn maar dat de internetgigant zijn product hier inplugt is onvermijdelijk. De enorme digitale impact van Google gekoppeld aan het populaire imago van het bedrijf bij GenerationY maakt Google Wallet een zware concurrent om rekening mee te houden.

In Nederland is My Order van Rabobank bezig aan een succesvolle uitrol. De kans dat My Order volgend jaar naar België komt is reëel. Rabobank organiseerde onlangs, samen met ING en ABN AMRO, gedurende drie maanden een pilot voor mobiel betalen bij meer dan 100 handelaars in Leiden. Dat gebeurde met ondersteuning van Samsung die speciaal hiervoor smartphones ter beschikking stelde..

In Luxemburg is de doorbraak van Digicash erg snel gegaan, ook al omdat de Luxemburgse overheid er haar schouders heeft onder gezet. De markt in Luxemburg is veel te beperkt maar Digicash lonkt al nadrukkelijk naar Frankrijk. Een doorbraak naar België staat ongetwijfeld mee op het prioriteitenlijstje Digicash is echter uitgebouwd met QR- technologie. Bij Financelab zijn we ervan overtuigd dat dit een herkenningsprotocol is met een te beperkte toekomst.

Het feit dat een aantal belangrijke financiële instellingen zich verbonden hebben aan Sixdots sluit niet uit dat ze ondertussen verder werken aan een eigen wallet. BNPPF heeft de markt bij de keel gegrepen door Masterpass te gebruiken om snel Sixdots te kunnen lanceren. Marketingtechnisch is dat een gouden zet. Maar sterk IT-gedreven banken zoals ING zullen allicht aan een eigen oplossing sleutelen. De betrokkenheid van ING bij het eerder genoemde pilootproject in Leiden bewijst dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.