De strategie achter Belfius Pulse

Belfius heeft een nieuwe marketingcampagne gebouwd om Belfius Pulse te promoten. Dat is een pakket bancaire diensten waarmee de bank de koppeling wil maken tussen internetbankieren en de rol van het adviesgesprek in de kantoren. De samenstelling van Pulse verraadt ook veel over de commerciële strategie van de bank.

Belfius legde de voorbije maanden stevig de klemtoon op online bankieren en de apps voor mobiel bankieren. Dat leverde een belangrijke kanteling in het gedrag van de klanten op. Mobiel bankieren via smartphone of tablet genereert volgens de bank momenteel meer dan 3 miljoen verbindingen per maand, tegen slechts 200.000 in 2012.

Binnen het digitale aanbod slaat mobiel bankieren duidelijk het beste aan. De toepassing Belfius Direct Mobile voor smartphone werd een jaar geleden gelanceerd en werd al bijna 300.000 keer gedownload, terwijl haar evenknie voor tablets al 86.000 keer werd binnengehaald. 60% van de gebruikers zijn mannen en ongeveer 90% is jonger dan 50. Zij loggen minstens 20 keer per maand aan en volgens Belfius is dat veel vaker dan de gebruikers van internetbankieren.

Die strategie vind je vertaald in het Pulse-pakket. Naast de zichtrekening zijn apps, onlinetools en een internetspaarrekening de kern ervan. Je kan verder geen papieren overschrijvingen doen en je krijgt ook geen uittreksels op papier.

Het valt echter op dat Pulse nog een tweede spaarrekening aanbiedt. Die wordt niet direct gepositioneerd binnen de digitale strategie. Met die tweede spaarrekening gaat Belfius in de richting van doelsparen op langere termijn en dat blijven ze uiteraard aan advies verbinden. Het meest opmerkelijke element van Pulse is het bezoek aan een kantoor. Wat decennialang als de meest normale zaak werd beschouwd is plots een specifieke dienst geworden.

Strategische positionering

Belfius maakt met Pulse duidelijk dat ze afwillen van routinetransacties aan de loketten. Uit het taalgebruik in het persbericht blijkt dat ze ervan uitgaan dat klanten het kantoor vooral doelgericht bezoeken om er met een adviseur of een specialist te spreken.

Die keuze zal zich ongetwijfeld ook vertalen in de infrastructuur van de kantoren. Als advies de kernbezigheid wordt is glas niet langer nodig. Dat is een evolutie die we ook zien bij ING België en in een aantal centrumkantoren van BNP Paribas Fortis.

Belfius positioneert zich met Pulse ook duidelijk tegenover een aantal concurrenten. Het pakket is gratis. Dat geldt niet enkel voor de instap maar ook voor de dagelijkse beheers- en transactiekosten. Dat is een regelrechte aanval op de positie van Argenta. Alleen is het digitale aanbod van Belfius veel sterker.  Tegelijkertijd vult de bank haar digitale connotatie aan met een adviesaspect. Belfius distantieert zich zo van de klassieke internetbanken en nieuwkomers zoals Hello Bank en Me Direct.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.