Na de banksector staat ook de verzekeringssector voor een ontvlechting

De ontvlechting van de financiële sector gaat steeds harder. Dat is het duidelijkste in de banksector. Het betaalverkeer is niet langer een monopoly van de banken. Slimme technologiebedrijven hebben zich in die markt gewrongen en een aantal zetten nu zelfs de stap naar het aanvragen van een banklicentie. Daarmee is de cirkel opnieuw rond.

Ook de verzekeringssector krijgt concurrentie vanuit andere sectoren. Volgens het Financiële Dagblad gaan energiebedrijven GDF Suez en Budget Energie in Nederland een verzekeringspakket aanbieden. Er schuilt logica achter dat bedrijfsmodel. Energiebedrijven leveren een essentieel product voor de woning. Ze beschikken over relevante informatie van de klant en ze hebben een permanente financiële link.

Voor verzekeraars lijkt de concurrentie uit verschillende hoeken te komen. Google heeft een actieve internationale verzekeringsstrategie via vergelijkingssites.  Grote retailketens zijn al een paar jaar bezig met het uittesten van verzekeringsdistributie. Die testcases zouden wel eens in een stroomversnelling kunnen raken door de cruciale rol van de digitalisering en de centrale positie van de smartphone in de retailomgeving. 

Voor nutsbedrijven maar ook voor telecomaanbieders lijkt de distributie van verzekeringen een bijna logische stap die ze ook relatief makkelijk kunnen organiseren.

De grote vraag die blijft is hoe de verzekeringssector zelf omgaat met deze aanpassingen. Tijdens ons congres ‘The Future of Non Life Insurance’ vorig jaar, werd een dubbel model ontwikkeld. Een aantal verzekeraars zullen een breed productaanbod in schadeverzekering blijven promoten onder het eigen merk. Ze houden alle belangrijke stappen van de productieketen en de distributie in eigen handen. Dat is het model dat momenteel als standaard geldt. Het aantal maatschappijen dat die strategie zal toepassen zal echter veel lager zijn dan wat vandaag het geval is.

Het tweede model zijn maatschappijen die zich terugplooien op hun core business en als white label aanbieder producten ontwikkelen en schadebeheer organiseren. De distributie gebeurt in dat geval door een andere maatschappij. Ageas, de holding boven AG Insurance, past dat business model succesvol toe in het VK. Ageas heeft daar een joint venture met Tesco Bank, een dochterbedrijf van retailgigant Tesco. Het model is op een dubbele manier toepasselijk. Tesco Bank is een belangrijke concurrent geworden van de klassieke banken. De nichemaatschappij kan via het distributienetwerk van haar moederbedrijf innovatieve voordelen bieden aan haar klanten. Via de joint venture met Ageas linken ze daar een voorlopig beperkt aantal verzekeringsdekkingen aan. Op die manier is Tesco de spil in een dubbel ontvlechtingsproces van de financiële industrie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.