Banken

KBC ontwikkelt analysetool voor rijgedrag van chauffeurs

Bankverzekeraar AXA kwam een paar maanden geleden op de markt met de Smart Driver app. De app meet een aantal functies van je rijgedrag en geeft daar een score op. Voorlopig heeft AXA de resultaten van de app niet verbonden aan zijn tariefzetting van de autoverzekering. Volgens woordvoerder Korneel Warlop is het wel de bedoeling om dat in de positieve richting te doen. Een goede score zou dus de premie goedkoper maken.

KBC startte ondertussen met een pilootproject waarin honderdvijftig collega’s met een KBC-leasewagen gratis en op vrijwillige basis een jaar lang hun rijgedrag laten meten.  Ondermeer de snelheid, het remgedrag en de snelheid in de bochten worden gemeten. Ook de houding van de deelnemers tegenover verkeersveiligheid wordt onderzocht.  Het rijgedrag bepaalt volgens KBC  in belangrijke mate de kans op schade maar het heeft uiteraard ook effect op het brandstofverbruik, de onderhoudskosten en de ecologische voetafdruk. Via de metingen krijgt de chauffeur  individuele feedback over zijn rijstijl. KBC wil vooral nagaan of die feedback invloed heeft op het toekomstige rijgedrag van de chauffeurs. Op basis daarvan wil KBC een verzekeringsproduct ontwikkelen voor de wagenparkbeheerders van zijn bedrijvencliënten. De rijgedragmeting geeft de wagenparkbeheerder een bijkomend instrument om de kosten van een wagenpark onder controle te houden of zelfs te verlagen. Ze heeft namelijk een positief effect op het benzineverbruik, de CO2-uitstoot, de bandenslijtage, de onderhoudskosten en niet het minst op het aantal ongevallen.

Er is een opvallend verschil in de strategie van de twee verzekeraars. KBC mikt op de zakelijke markt terwijl AXA de app  niet gericht lanceerde. KBC verbindt ook meteen een aantal voordelen aan de analyse. Die zijn overigens ruimer dan louter een effect op de verzekeringspremie. De verzekeraar profileert zich daarmee als creatieve partner van zijn klanten.

Wij zijn sterk overtuigd van het potentieel van dergelijke apps maar enkel als er voldoende incentives achter steken die het gebruik ervan  stimuleren. Algemeen Directeur Hans Verstraete van KBC Berzekeringen heeft dat goed begrepen. Ook bij AXA werkt men allicht aan die omkadering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.