Sterke resulaten voor Belgische pensioenfondsen

Volgende week maakt de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen (BVPF) de resultaten 2013 bekend maar vandaag nam consultant Mercer al een voorsprong op die  bekendmakingen. Uit de 27ste editie van de ‘Pension Investment Performance Survey’ (PIPS) van Mercer blijkt dat de Belgische Pensioenfondsen over 2013 een mooi resultaat kunnen voorleggen. Mercer analyseerde een staal van 35 fondsen en de mediaanwaarde voor die selectie bedraagt +9,6%. Dat resultaat is overigens vooral een gevolg van de beleggingen in aandelen in mature aandelenmarkten. De VS (+27.0%), Europa (+22.0%) en Japan (+20.5%) geven een veel steviger resultaat dan het negatieve resultaat in Emerging Markets (-7.5%) De obligatieportefeuille levert 2% op over 2013.

Meteen wordt een opvallend verschil duidelijk tussen de belangrijkste pensioenvehikels in ons land. De pensioenfondsen konden profiteren van de sterke resultaten van sommige aandelenmarkten. Gemiddeld hadden ze zowel in 2012 als in 2013 meer dan 40% van hun totale beleggingsportefeuille  in aandelen belegd. Verzekeringsmaatschappijen zijn daar veel defensiever in. De gemiddelde verzekeraar heeft amper een paar procenten van zijn assets in aandelen. Om het rendement op te krikken zoeken een aantal maatschappijen naar diversificatie. Investeringsleningen voor grotere infrastructuurwerken bijvoorbeeld, zijn een nieuwe trend.

Klik hier voor het persbericht van Mercer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.