Lokale besturen doen beroep op kapitaalsmarkt

Het stadsbestuur van Luik slaagde er deze week in om 50 miljoen euro op te halen op de kapitaalmarkt. Dat gebeurde via een Medium Term Note (MTN) met zeven mogelijke looptijden tussen 5 en 30 jaar en rentevoeten die variëren van 2 tot 4,74 %. De helft van het kapitaal is vervroegd aflosbaar. De uitgifte werd begeleid door Belfius.

Luik is de eerste Waalse stad die kiest voor dit soort financiering. In Vlaanderen hebben onder meer Gent, Mechelen, Zaventem en Hasselt al een gelijkaardige operatie gedaan.

De steden en gemeenten in Vlaanderen moeten vanaf dit jaar een nieuwe methode gebruiken om hun budget en hun meerjarenbegroting te structuren en te controleren. Dat leidde bij heel wat lokale besturen tot pijnlijke besparingsmaatregelen, bijkomende retributies en belastingsverhogingen. De financiële situatie van de lokale besturen kan de volgende jaren nog meer onder druk komen. De federale en gewestelijke niveau’s schuiven een aantal uitgaven door of komen minder tussen. De bijdragen voor de pensioenen van de statutaire ambtenaren loopt allicht nog verder op. Er zijn ook onverwachte kosten. De hervorming van de brandweer bijvoorbeeld, zal voor de lokale besturen een belangrijke meerkost inhouden.

De grote vrees is dat lokale besturen minder gaan investeren. Dat kan de economie zuur opbreken. Zeker de bouwsector kan daar zwaar onder gaan lijden.

In dat opzicht is de uitgifte van de MTN  een belangrijk signaal. Lokale besturen gaan op zoek naar nieuwe technieken om toch te kunnen blijven investeren. Daar schuilt ook een gevaar in. De uitgifte van Luik was op zeer korte termijn geplaatst. Blijkbaar heeft de stad dus een kredietwaardig imago. De verleiding om de kraan te ver open te zetten zal in bepaalde steden bestaan. Om die ontsporingen te voorkomen is een belangrijke rem ingebouwd in de nieuwe begrotingsmethode. De steden en gemeenten in Vlaanderen moeten ieder jaar een positieve kaspositie voorleggen. Tegen 2019 moeten ze ook een positieve autofinancieringsmarge (AFM) hebben. Kort door de bocht betekent het dat ze hun leningslasten moeten kunnen betalen vanuit hun exploitatie. De uitgifte van de Vlaamse steden zorgt er alleszins voor dat ze hun kaspositie per direct verbeteren. Het zet echter de haalbaarheid van de AFM onder hogere druk. Een tussentijdse opvolging van de evolutie van die norm lijkt daarom sterk aangewezen. Het zou geen slecht idee zijn om gelijkaardige regels te overwegen voor Wallonië. Ondanks de harde ingrepen zijn immers veel besturen het eens dat het tijd werd om de winkel financieel op te kuisen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.