Verzekeringsklanten staan open voor alternatieve distributie (studie Accenture)

Uit een onderzoek van Accenture blijkt dat de bereidheid om verzekeringen te kopen via een van de  internetgiganten bijzonder hoog ligt. 67% van de ondervraagden zou een verzekeringsdekking kopen van een niet-verzekeraar en 23% wil dat doen via een maatschappij zoals Google of Amazon.

Accenture ondervroeg meer dan 6000 mensen in 11 landen. De survey liet toe om meerdere opties aan te geven en dat leverde merkwaardige resultaten op: 43% wil een verzekering kopen bij een bank, 23% wil dat doen bij een internet dienstverlener, 20% bij een dienstverlener die met het huis te maken heeft (telecom, beveiliging,…) en 14% bij een retailer.

Op basis van die resultaten is het belangrijk om te weten hoe loyaal klanten zijn tegenover hun huidige bemiddelaar. Voor woning- en autoverzekeringen is 40% bereid om binnen de 12 maanden van bemiddelaar te wisselen, voor levensverzekring is dat 25%. Klanten die een nieuwe polis moeten onderschrijven zijn in 35% van de gevallen bereid dat te doen bij een andere bemiddelaar. De belangrijkste redenen om te switchen zijn de lagere prijs en een beter gepersonaliseerde service.

De studie toont verder ook de grote bereidheid aan (67%) van verzekeringsconsumenten om mobiele diensten te gebruiken in het kader van hun dekkingen. Klanten zijn bijvoorbeeld bereid een melding van schade kunnen doen via een foto met een mobiele telefoon.

Een paar andere interessante resultaten:

  • 71% van de verzekeringsconsumenten wil een polis online afsluiten. In het lijstje van polissen voor online komt ook levensverzekering voor.
  • 54% staat pen voor gamification technieken om een betere dekking of een lagere premie te krijgen.
  • 48% wil opmerkingen op sociale media geven naar aanleiding van het afsluiten van een dekking.

Een bedenking bij de studie 

Het silomodel dat decennialang de norm was voor de distributie van verzekeringen met een rigide opdeling tussen directverkoop en verkoop via bemiddelaars,  bestaat niet langer. Het zijn ook niet langer de verzekeringsmaatschappijen die bepalen hoe de distributie van verzekeringsdekkingen verloopt. De klant zal steeds nadrukkelijker zelf invullen welke dekking hij via welk kanaal aanschaft. Daarbij zijn duidelijk geen taboe’s meer. Grootwarenhuizen, elektriciteitsleveranciers, direct verkoop of online verkoop, de verzekeringsconsument wil het allemaal overwegen.

In België is de makelaar nog steeds de spilfiguur voor het beheer van de verzekeringsportefeuille. Dat hoeft morgen niet anders te zijn. Makelaars en maatschappijen moeten alleen dringend werk maken van een duidelijk en vooral geïntegreerd multikanaalbeleid waarin de rol van de makelaar wellicht anders zal zijn en waarin de kracht van sociale media slim gebruikt wordt. De veranderende rol van de makelaar zal aanleiding zijn voor het debat over een nieuw verloningsmodel. Of dat een netto-tarificatie van de polissen is, gekoppeld aan een door de klant betaalde fee lijkt lang niet zeker en het is eigenlijk ook niet de essentie. Het is wel van belang dat die netto-premie transparant en duidelijk is voor de consument.

In die aangepaste distributiestrategie is het gebruik van smartphones essentieel. De smartphone wordt de volgende jaren de online assistent voor een shoppende klant. Vooral fysieke winkels zullen gebruik maken van technieken zoals Low Energy Bluetooth om klanten te begeleiden en de verkoop af te ronden. Banken zetten volop in op een smartphonestrategie maar bij verzekeraars lijkt dat geen prioriteit.

Voor het afsluiten maar zeker ook voor het beheren van een verzekeringsportefuille wordt de smartphone cruciaal. De polisvoorwaarden van verzekeringen zullen flexibeler worden omdat klanten op basis van een impuls snel een beslissing willen nemen over de aanpassing of het onderschrijven van een verzekeringsdekking. In Nederland speelt  Aegon-dochter Kroodle daar vandaag al alert op in.  De smartphone laat toe om die impulsen te vertalen in concrete voorwaarden.

Via sociale media zijn klanten online bezig met lifestyle en gezondheid. De vertaling naar verzekeringsdekkingen ligt voor de hand. De smartphone wordt ook voor verzekeraars een essentiële tool voor overleving in de digitale maatschappij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.