Aanvullende pensioenen op termijn gelijkgeschakeld voor arbeiders en bedienden

De Groep van Tien, dat is een comité van toponderhandelaars van werkgevers en werknemers, bereikte een belangrijk akkoord over de gelijkschakeling van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden.

Concreet verbinden werknemers en werkgevers zich ertoe om voor nieuwe pensioenplannen geen onderscheid meer te maken tussen arbeiders en bedienden, bestaande verschillen mogen evenmin worden vergroot. Vanaf 1 januari 2025 mag er dan geen enkel verschil meer zijn inzake het aanvullend pensioen voor arbeiders en bedienden en dit zowel op sectoraal en ondernemingsvlak. Om de kost voor de gelijkschakeling beheersbaar te houden, zal de gelijkschakeling gelden voor toekomstig op te bouwen rechten.

Het akkoord moet gezien worden als een advies aan de minister van Pensioenen. Die stuurde echter ondertussen reeds een persmededeling waarin hij zegt bijzonder tevreden te zijn met het resultaat.

Alexander De Croo: „Het aanvullend pensioen is een essentiële pijler van ons pensioenstelsel. Vandaag bouwen al zeven op tien werknemers een aanvullend pensioen op via hun werkgever. Die tweede pensioenpijler versterkt hun wettelijk pensioen en geeft extra pensioencomfort. Het akkoord van vandaag zal ertoe leiden dat op termijn nog veel meer werknemers van een aanvullend pensioen zullen genieten. Het is dan ook een historische mijlpaal in de verdere uitbreiding en verdieping van de aanvullende pensioenen in ons land.” 

Bedenking:

 Alhoewel het om een belangrijk akkoord gaat willen we er op wijzen dat op dit moment enkel nieuwe pensioenplannen onder de toepassing ervan vallen. Voor bestaande pensioenplannen mag weliswaar de ongelijkheid niet verder toenemen.

Anderzijds mag er vanaf 2025 geen verschil meer zijn tussen de pensioenplannen die momenteel lopen voor arbeiders en bedienden. Bedrijven en sectoren hebben dus een overgangsperiode van 11 jaar om het vaak zeer belangrijke verschil in bijdragen weg te werken.

Comité voor hervorming van de pensioenen

Minister van Pensioenen Decroo (Open VLD) en zijn collega voor Zelfstandigen en KMO’s Sabine Laruelle (MR) installeerden vorig jaar ook een commissie van twaalf experten die, op een onafhankelijke manier, het ganse pensioensysteem moeten herbekijken. In die commissie zitten onder meer gewezen minister van pensioenen Frank Vandenbroucke (KU Leuven) en de professoren  Bea Cantillon, Erik Schokkaert en Jos Berghman. Ook voormalig RVP-topman Gabriel Perl is lid van die groep. In kringen die nauw aansluiten bij de werkgroep is te horen dat de werkzaamheden in een eindfase zitten. 

 

TIP : Tijdens The Future of Life Insurance | Leuven | 11.03.2014 en 12.03.2014 komen de hervormingen van de aanvullende pensioenen uitgebreid aan bod. Wie nu inschrijft krijgt nog 10% korting. U krijgt ook het boek De Muizenval van hoofdeconoom van VKW, Geert Janssens, er gratis bovenop. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.