Hoofdeconoom Geert Janssens pleit voor bredere analyse van financiële crisissen

Hoofdeconoom van VKW Geert Janssens publiceerde begin januari zijn nieuwe boek ‘De muizenval’. De econoom neemt in zijn werk een reeks opvallende standpunten in.

Hij analyseert in het boek de oorzaken en mechanismen van financiële crisissen. Janssens toont aan dat we niet louter vanuit een economische visie naar die crisissen mogen kijken. We leren niet van onze fouten volgens de auteur. Financiële professionals, economen maar ook consumenten blijven zich voortdurend als financiële analfabeten gedragen. Janssens pleit voor een grotere inbreng van psychologen en biologen om tot een duurzame economie te komen.

Naar aanleiding van de publicatie had journalist van De Standaard Nico Tanghe een gesprek met de auteur. Een paar citaten:

 

We worden door ons brein geregeld in de maling genomen. Veel meer dan we zelf beseffen. We laten ons te veel leiden door ons intuïtief, oppervlakkig kortetermijndenken. En vergeten de kennis te gebruiken die we in het verleden opgebouwd hebben en die dieper in ons geheugen begraven zit. Alsof er twee verschillende persoonlijkheden in ons brein zitten.’

‘Voortgaan op verhalen uit de vriendenkring. Iemand die spreekt over zijn appartement aan de zee als een goede belegging of iemand die pocht met het rendement dat hij behaalde met zijn aandelen. Vaak ontstaat er dan bij mensen een onweerstaanbare drang om ook hun deel van de winstkoek mee te graaien. Dat leidt tot dezelfde kuddegeest waar ik eerder al over sprak.’

Dan zal je er vooral moeten voor zorgen dat de omvang van de banken niet te groot wordt. Vandaag is onze banksector in België nog altijd 300 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zolang een bank zo groot is dat ze niet kan omvallen, hebben we een probleem.’

In Amerika hebben ze honderden banken. Ook veel kleine. En daar zie je dat een overheid een kleinere bank echt wel failliet kan laten gaan. Sinds de crisis zijn daar honderden kleinere banken op de fles gegaan. Vrijdagavond komt er een team dat de boel opkuist en op maandag worden de spaarders uitbetaald. Spijtig voor de aandeelhouders en de obligatiehouders, maar die weten dat ze een risico nemen.’

‘We moeten terug naar een systeem waarbij het eigenbelang samenvalt met het algemeen belang. De chantage omdat banken te groot zijn om te kunnen omvallen, moet weg. Wie fouten maakt, moet op de blaren zitten. Dat zal onvermijdelijk economische groei kosten. Ja, we moeten durven economische groei opofferen.’

Een van de belangrijkste aandachtspunten van Geert Janssens is de teruglopende kredietverlening aan bedrijven. Ieder jaar publiceert het VKW een filmpje met een evaluatie van de kredietverlening door de hoofdeconoom.

 

Geert Janssens is spreker tijdens The Future of Life Insurance | Leuven | 11.03.2014 & 12.03.2013

Wie inschrijft krijgt het boek De Muizenval gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.