Studie AXA Belgium : Belgen tevreden over eigen woning

Negen op de tien Belgen zijn tevreden met hun huidige woning. Dit blijkt uit een onderzoek dat AXA liet uitvoeren bij een steekproef van 1017 Belgische gezinnen. Het is vooral het aanpassingsvermogen van hun woning dat 6 op de 10 Belgen tevreden stemt. Renovatieprojecten zullen dus populair blijven. Bovendien blijkt het bezitten van een woning gelukkiger te maken dan er één te huren: 91% van de eigenaars zegt tevreden te zijn over hun huis, t.o.v. 74% van de huurders.

Als we de voornaamste redenen van deze tevredenheid bekijken, blijken de grootte en de locatie van het huis de belangrijkste rol te spelen. Daarna volgen de wijk waarin de woning is gelegen, een redelijke huurprijs en de nabijheid van een centrum.

Bij de keuze van een woning blijkt de locatie dus zeer belangrijk te zijn. Hoewel de prijs van de woning het belangrijkste beslissingscriterium blijft, worden de buurt, goede verbindingen tussen de woon-en werkplaats, de nabijheid van openbaar vervoer, familie en hobby’s eveneens in rekening gebracht.

De tevredenheid van de Belgen vertaalt zich in een grote trouw aan hun woonst: 62% van hen zijn niet van plan hun woning te verkopen in de toekomst. Wel integendeel: 56% van de Belgen vindt het belangrijk dat hun huis zich kan aanpassen aan veranderingen in de samenstelling van hun huishouden.

Renovatie

Er wordt dan ook zeer veel gerenoveerd. In de afgelopen twee jaar hebben 46% van de respondenten één of meerdere delen van hun huis gerenoveerd. De keuken (18%), de badkamer (14%) en de slaapkamer (11%) zijn de populairste ruimtes om te renoveren.

Momenteel heeft 17% van de respondenten een hypotheeklening afgesloten om hun renovatiewerken te financieren. Dit percentage is het hoogst bij de senioren: 29% van de 50 tot 70-jarigen die momenteel een hypotheeklening hebben afgesloten, gebruiken deze om te renoveren. Van de 5% gezinnen die overwegen een lening op afbetaling aan te gaan in de komende twee jaar, zou 69% deze bovendien gebruiken om de keuken te renoveren en/of het dak van hun woning te isoleren.

Deze trend zal zich ongetwijfeld voortzetten in de toekomst aangezien 18% van de respondenten nog van plan zijn een hypotheeklening af te sluiten om hun (toekomstige) projecten te financieren.

Staatssteun heeft een duidelijke invloed op welke renovatieprojecten worden uitgevoerd. 9% van de leningen op afbetaling die werden aangegaan in de afgelopen twee jaar waren bestemd voor de installatie van fotovoltaïsche panelen, het renoveren van daken of voor isolerende ramen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.