Gedurfde voorstellen van Bank Degroof voor hervorming pensioensector

Op de blog ‘Toekomstvisies’ van Bank Degroof staat een interessante analyse over de organisatie van ons pensioenstelsel en de rol van aanvullende pensioenen daarin. De voorstellen zijn gedurfd maar goed doordacht. Een korte selectie:

1. Het bedrag van de eerste pijler voor ambtenaren moeten worden verlaagd door het te koppelen aan een verplicht aanvullend pensioensysteem waaraan tegelijkertijd de werkgever, in casu de staat, en de werknemer, zouden bijdragen. Dat systeem zou worden ingevoerd voor nieuwe ambtenaren en zou gepaard moeten gaan met een herwaardering van het loon die moet worden bestudeerd en geanalyseerd op basis van het inkomstenverlies, als er een verlies blijkt te zijn, ten opzichte van de inkomens in de privésector voor gelijkaardige functies.

2. De tweede pijler zou moeten worden aangemoedigd in alle sectoren en bij zelfstandigen, zodat er een aanvaardbare vervangingsratio is voor mensen met een laag inkomen. Een uitbreiding van die tweede pijler is wenselijk, ook naar kmo’s en zelfstandigen. Het verplichte karakter van die tweede pijler zou moeten worden bestudeerd.

3. De specialisten van bank Degroof staan terughoudend tegenover de toekenning van fiscale cadeaus. In een omgeving van budgettaire beperkingen mag geen voorkeur worden gegeven aan fiscale niches. Uit academische studies blijkt dat die fiscale voordelen vooral een substitutie-effect hebben: uiteindelijk verandert de belastingbetaler van een spaarder die niet profiteert van een bepaalde stimulans, in een spaarder die wél van dergelijke stimuli kan profiteren. Bovendien zouden die aftrekken psychologisch een verkeerd effect kunnen hebben: spaarders die gebruik maken van die aftreksystemen kunnen het gevoel hebben dat het aftrekbare bedrag voldoende is om een bijkomend pensioen op te bouwen.

De volledige tekst van het artikel vindt u hier 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.