Life settlements binnenkort verboden in België
Het FSMA krijgt binnenkort het recht om specifieke producten te bannen. De wetgeving om dat mogelijk te maken is bijna klaar. De financiële toezichthouder heeft ook al een concrete casus waarop de banning onmiddellijk zal toegepast worden. Life settlements worden in België in eender welke vorm verboden als beleggingsproduct.
Life settlements zijn constructies waarbij de rechten van overlijdenspolissen van hoogbejaarde Amerikanen worden overgekocht door een derde, vaak institutionele, partij. Die overnemer betaalt de premies verder en krijgt de uitkering bij het overlijden van de verzekerde. In de meeste gevallen komen die polissen herverpakt in een beleggingsconstructie terecht. Er zijn echter grote risico’s verbonden aan dergelijke constructies en ze zijn ook bijzonder complex. Daardoor zijn ze een opportuniteit voor fraudeurs.
Quality Investments
Life settlements zijn een tijdje bijzonder populair geweest in België. De meest bekende case is de zaak Quality Investments (QI) QI wordt ervan verdacht om 223.880.000 dollar frauduleus uit de markt gehaald te hebben. De maatschappij had een belangrijke distributiepoot in België via de verkoopsorganisaties Fides en Confides van Erik Duinslaeger. Die verkoopsorganisaties werkten onder meer met onafhankelijke verzekeringsmakelaars. Private Insurer, een kleine Belgische levensverzekeringsmaatschappij, creëerde een intern tak-23 fonds met het QI vehikel.
Toen het kaartenhuisje van QI in mekaar begon te storten vluchtte commercieel directeur Jorre Appel met zijn gezin naar Spanje. Daar verblijven overigens wel meer belangrijke pionnen van de organisatie.
Er zijn meer dan 600 Belgen bekend die aanzienlijke sommen geld in het product hebben gestopt. Wellicht zijn er veel meer klanten bij betrokken maar blijven een aantal van hen liever in de schaduw. Na het faillissement van QI is de kans erg klein dat ze (een gedeelte van) hun geld ooit terugzien.
Ook de Britse fondsen Centurion en het ARM-gamma van Catalyst Investment Group en het Amerikaanse Lakeshore hebben meer dan 100 miljoen euro uit de Belgische markt gehaald.
Eerder besliste ook de Britse toezichthouder FSA al om life settlements volledig te verbieden.