Ageas denkt voorzichtig aan expansie

DeSmet_Bart_5Ageas is, onder de leiding van Bart De Smet, in geen tijd uitgegroeid naar een modelbedrijf met een moderne organisatiestructuur, goede resultaten en aandacht voor het belang van zijn klanten. Dat is nochtans niet evident. De Smet moest eerst het puin ruimen van de implosie van de vroegere Fortisgroep. Dat is een van de redenen waarom De Smet zijn aandeelhouders blijft verwennen. Hun vertrouwen kreeg tijdens de crisis meer dan een kras maar ondertussen ervaren zij ook dat de huidige leiding een correcte koers vaart waar ze snel beter van worden.

De jaarresultaten van de holding over 2013 waren geen verrassing. De groep trekt de positieve lijn door en durft langzaam aan expansie denken.

In een notendop: lagere winst door eenmalige impact van het Fortisverleden maar betere resultaten van het verzekeringsbedrijf en een hoger dividend voor de aandeelhouders. Er zijn natuurlijk de lasten van het stormweer. 20 miljoen euro in het VK en 5 miljoen euro in België in Q1 2014. De commentaar van De Smet daarover is flegmatiek. ‘Precies daarom zijn we verzekeraar’, zegt hij. ‘Als dat gebeurt moeten we klaar staan voor onze klanten.’ Met die simpele woorden geeft hij de kern van de zaak aan. Verzekeraars moeten niet neuzelen als ze geld moeten uitgeven aan schade. Dat is de essentie van hun bestaan en hun bedrijfsvoering moet daarop voorzien zijn.

Aandeelhouders pamperen

Ageas heeft de voorbije jaren een stevige cashbuffer opgebouwd. De verzekeraar heeft daar een flink stuk van doorgeschoven naar de aandeelhouders. Dat gebeurde deels door de uitkering van dividenden, deels ook door de inkoop en vernietiging van eigen aandelen. In 2012 en 2013 alleen al realiseerden de aandeelhouders bijna 700 miljoen meerwaarde.

Ageas trekt die strategie door naar de toekomst. Het keert een dividend uit van 1,40 euro per aandeel over 2013. Dat is een stijging met 17% tegenover 2012. Bij de bekendmaking van de jaarresultaten 2013 gaf CEO De Smet een overzicht van de evolutie van de koers van het aandeel Ageas. Dat zijn mooie cijfers

Stijging koers van het aandeel, dividenduitkering inbegrepen :

  • Sedert einde 2008 : +321 %
  • Sedert einde 2010: +122%
  • Sedert einde 2012: + 55%

Voor die periodes is de outperformance tegenover de Stoxx Insurance 600 : +221% | +61% | +26%

Naast de pampering van de aandeelhouders investeerde de verzekeringsholding een deel van de beschikbare  geldberg in de bestaande participaties. Onder meer in China versterkte Ageas zijn participatie. Maar dan nog heeft de holding een oorlogskas van bijna 2 miljard. De vraag is wat Ageas daar zal mee aanvangen.

Expansie

Tijdens de persconferentie over de jaarresultaten lichtte Bart De Smet een tipje van de sluier en op zich is dat merkwaardig. De Smet is een discreet man, het feit dat hij zelf aanstuurt op een potentiële evolutie, is indicatief.  Ageas wil absoluut zijn strategische doelstellingen waarmaken. Een van die objectieven is de verhoging van het aandeel schadeverzekering naar 40%. Dat is echter een probleem. De tak leven groeit namelijk te snel, voornamelijk in Azië. Daardoor kan Ageas het objectief in schade niet louter halen op basis van organische groei en zal de holding een of meerdere acquisities moeten doen. De vraag is waar die zullen gebeuren.

Bart De Smet beklemtoonde dat Ageas in Europa enkel wil verder groeien in de markten waar het vandaag aanwezig is. In die landen wil de groep ook wegen op de markt.

België blijft de belangrijkste markt voor Ageas. De thuismarkt staat voor 38% van de inkomende premies maar realiseert ongeveer 50% van het netto-verzekeringsresultaat.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de holding een uitgesproken karakter van schadeverzekeraar. De Britse markt is echter bijzonder competitief met een sterke prijscompetitie, hoofdzakelijk in auto. Anderzijds is de Britse markt ook bijzonder waardevol als testmarkt voor expertise en knowhow. De joint-venture met Tesco is een business model met een sterk toekomstig potentieel, ook in andere markten. In 2013 werd het model bijgestuurd. De focus ligt voortaan op gecontroleerde groei in een beter geprofileerd prospectenbestand op basis van membership cards. De samenwerking in de joint-venture loopt af in 2015 en de verlenging ervan wordt een strategisch belangrijke beslissing voor Ageas.

In Zuid-Europa miste de holding een paar weken geleden de overname van de Italiaanse verzekeringsgroep Milano Assicurazione. De Italiaanse verzekeringsmarkt is aan een snelle modernisering bezig en die overname zou voor Ageas de opstap geweest zijn om een kritisch marktaandeel te realiseren. Anderzijds draait de Italiaanse economie verder vierkant en de politieke impasse houdt aan.

In Azië kijkt de verzekeraar wel naar nieuwe markten. Viëtnam en de Filippijnen zijn mogelijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.