Bankengroep BBVA koopt Simple

Simple is een van de meest innovatieve start-ups die we de laatste maanden gezien hebben in de betaalindustrie. Het bedrijf heeft geen bankstatuut maar het heeft een erg originele service ontwikkeld rond betalen. Simple focust op het bedrag dat je veilig kan spenderen. Het houdt daarbij rekening met uitgaven en inkomsten die er snel staan aan te komen. Als het systeem bijvoorbeeld weet dat je volgende week een afbetaling van je lening moet doen, gaat het dat al incalculeren en melden op het moment dat je een betaling wil doen die de beschikbare reserves onder druk zal zetten. Het omgekeerde geldt ook.  Als de app weet dat je geld verwacht zal het dat incalculeren in je betalingsflow . Je komt daardoor minder voor verrassingen te staan en het helpt om een negatieve rekeningstand te vermijden. Op je profiel bij  de bank zie je die cijfers ook staan. Het systeem vertelt je online welke uitgaven je mag verwachten en hoeveel er op je rekening wordt bijgeschreven.

Simple sloot onlangs een samenwerkingsovereenkomst met Dropbox. Daardoor kunnen klanten ook documenten aan hun transacties koppelen.

De start-up lokte veel belangstelling van de klassieke financiële industrie. De Spaanse bankgroep BBVA, een maatschappij met 150 jaar geschiedenis op de teller, heeft Simple een paar dagen geleden gekocht. Het platform heeft vandaag 100.000 klanten en een omzet van 1,7 miljard dollar. De Spanjaarden hebben Simple dus zeker niet overgenomen voor de portefeuille maar voor de aanwezige knowhow. De bedoeling is om het bedrijfje haar dienstverlening verder te  laten ontwikkelen en het daarna allicht wel korter te laten aansluiten bij de nieuwe moederbank. BBVA zet zwaar in op het principe van ‘banking anywhere’. BBVA betaalt 117 miljoen dollar voor Simple.

Het bedrijfsmodel waarbij een klassieke speler een jonge start-up koopt en het daarna zelfstandig laat ontwikkelen zien we tegenwoordig wel vaker opduiken, vooral in de betaalindustrie. Klassieke banken zijn log en slepen technologisch een zwaar verleden mee. Ze kunnen zich echter niet permitteren om de nieuwe golf van digitale innovatie aan zich te laten voorbijgaan. Daarom kopen ze zich in bij een pas gestart platform dat voldoende potentieel heeft om snel door te groeien. In Nederland doet Rabobank dat met My Order. De bank kocht een meerderheidsbelang in het betaalplatform maar ook bedenker Thomas Brinkman bleef aan boord. Dat garandeert dat Brinkman zijn bezieling in het project blijft leggen terwijl hij over veel meer financiële mogelijkheden beschikt. Rabobank heeft ondertussen een van haar eigen initiatieven, Cashless betalen, in My Order ondergebracht. Sixdots, de digitale wallet die in België momenteel de norm zet, volgt een ander ontwikkelingstraject. Sixdots werd op de sporen gezet door BNP Paribas Fortis en Belgacom maar ondertussen hebben KBC, Belfius en ING zich in het platform ingekocht. Ook een aantal dochterbedrijven van de vier grootbanken verbinden zich aan Sixdots.  Als die vier grootbanken de bedoeling hebben om zich op langere termijn aan Sixdots te binden dan blijft er weinig speelruimte over voor bijkomende spelers. Ook al omdat alle grote mobiele operators aan boord zijn. BNP Paribas greep vorig jaar echter de markt bij de keel met de lancering van een reeks initiatieven die kaderden in de voorbereiding van Sixdots. Vooral de overeenkomst met Mastercard om Masterpass te integreren zette de markt schaakmat. Misschien willen de andere grootbanken tijd, knowhow en ervaring kopen om een tegenzet te doen. Die kan echter ook uit het buitenland komen. Rabobank zal het succes van My Order in Nederland zeker willen doortrekken in een ruimere context. In Luxemburg staat Digicash klaar voor een doorsteek naar Frankrijk. Het is een kleine moeite om daar ook België bij te betrekken.

Lees hier onze post over Simple en gamification

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.