AG Insurance blijft motor voor ageas

 

CEO van AG Insurance Antonio Cano staat bekend als een uitstekende manager die echter niet graag in de spotlights staat. De persconferentie over de jaarresultaten wordt ieder jaar wat korter. De CEO gaat er van uit dat de belangrijkste financiële details al bekend zijn omdat moederholding ageas zijn resultaten een week vroeger presenteert.

Het voordeel van die techniek is dat Cano slechts een paar specifieke topics toelicht die relevant zijn voor het boekjaar. In 2013 was dat de

stabilisering van het netto-resultaat ondanks een stevige productieterugval in tak 21 en de strategie van de maatschappij om meer te investeren in de reële economie. De stabilisering van de winst is van groot belang voor de realisatie van de strategische objectieven van moederholding ageas.

Stabilisering van het netto-resultaat belangrijk voor ageas

Het premie-incasso van de marktleider viel vorig jaar scherp terug. Dat heeft enkel te maken met de tegenvallende cijfers in tak-21. De lage rentevoeten hollen de populariteit van dat productengamma uit. Bovendien verhoogde de regering de instaptaksen van 1,1% naar 2%. AG Insurance kwam uit op een productie in tak 21 van 2,43 miljard euro. Dat is een terugval met meer dan 1,1 miljard euro. Antonio Cano verwacht dat de productie op het huidig niveau gestabiliseerd blijft.

In tak 23 en in non-life stijgt de productie lichtjes. Ondanks de zware terugval in tak 21 blijft het netto-resultaat van het bedrijf stabiel en bedroeg vorig jaar 447 miljoen euro. Dat is niet onbelangrijk voor moederhuis ageas. Vorige week werd bekend dat België nog steeds de grootste bijdrage levert aan de winst van de holding. Ageas verwent weliswaar zijn aandeelhouders maar het stroomt meer winst op dan nodig om haar dividendpolitiek te voeren. Het is duidelijk dat ageas zijn kaspositie versterkt om een of meerdere belangrijke overnames te doen. De holding heeft die overname nodig om zijn strategische doelstelling van 40% non-life en 60% life te halen.

Aangezien België de belangrijkste dochter is van de holding, is haar impact op die ideale verdeling vrij groot. Ondanks de zware terugval in leven realiseerde AG Insurance vorig jaar 31% van haar incasso in schadeverzekering. Het trekt daarmee de ideale verdeling verder scheef. Antonio Cao ontkende nochtans dat de voorspelde overnames in België zullen plaats vinden. Ook in de wandelgangen van het bedrijf twijfelt men eraan dat een overname in België een meerwaarde kan zijn.

Innoverende beleggingsstrategie

CEO Antonio Cano gaf tijdens de persconferentie ook een beter inzicht in de beleggingsstrategie van AG Insurance. CIO Wim Vermeir werkt al een tijdje aan een herpositionering van de beleggingsportefuille om zo een alternatief te realiseren voor de lage langetermijnrente.

De verzekeraar heeft momenteel 19,2 miljard belegd in Belgische overheidsobligaties. Het is daarmee een van de belangrijkste aandeelhouders van de NV België. 23,5 miljard zit in andere gegarandeerde beleggingen,meestal buitenlandse obligaties van stabiele landen in onze periferie. Toch zit er ook een exposure van 2 miljard op Italië bij.

19,1 miljard zit in de zogenaamde reële economie. Dat is het paradepaardje van Vermeir. Hij wil veel meer investeren in lange termijn infrastructuurwerken. Die leveren een hoger rendement en onder Solvency II zijn ze niet extra gepenaliseerd. Maatschappelijk is er een grote behoefte aan dergelijke projecten. AG Insurance is, via zijn dochter AG Real Estate, de motor achter het project Scholen van morgen. De bedoeling is om 165 scholen te bouwen of te verbouwen tegen 2016. Samen met Natixis heeft de verzekeraar in Frankrijk ook in een aantal projecten geïnvesteerd. Antonio Cano zit echter duidelijk verveeld met de trage aangroei van die portefeuille. Ondanks de grote maatschappelijke behoefte voor dergelijke investeringen en het beschikbaar zijn van de financiering maalt de administratieve molen traag.

CIO Wim Vermeir van AG Insurance is spreker tijdens Future of Life Insurance | 11.03.2014 |Faculty Club Leuven 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.