Productbanning tak 23 heeft impact op distributie

Op 13 februari 2014 kon u op onze blog lezen dat het FSMA zijn nieuwverworven recht om bepaalde producten te bannen meteen zal gebruiken voor life settlements. Lees het bericht hier.

De Tijd bevestigt dat bericht vandaag en voegt er aan toe dat ook speculatieve onderliggende waarden zoals beleggingen in wijnkelders en teakhout niet langer geaccepteerd worden in tak 23.

De beslissing om in te grijpen in de onderliggende beleggingen voor de fondsen van tak 23 werd al een tijdje voorbereid. Het is echter van groot belang dat er een objectief kader komt dat aanduidt wat geaccepteerd wordt in tak 23 en wat niet. De Tijd haalt een paar voorbeelden aan die de richting aangeven voor de nieuwe normering en stelt verder niet te weten hoe groot de markt is voor dergelijke producten. Die is nochtans substantieel.

De nieuwe maatregelen in tak 23 zullen maar weinig impact hebben op de Belgische levensverzekeraars. Alhoewel het mogelijk zou zijn om met de huidige Belgische wetgeving dergelijke fondsen aan te bieden is onze wettelijke structuur, waarbij verplicht gewerkt moet worden met een intern verzekeringsfonds, niet meteen handig om dergelijke waarden in onder te brengen. In België heeft enkel de kleine nichemaatschappij Private Insurer deze producten actief gecommercialiseerd.

Een bepaald segment van de onafhankelijke distributie zal echter wel zwaar lijden onder het nieuwe verbod. Een aantal buitenlandse maatschappijen hebben zich met deze vaak exotische oplossingen zwaar gepositioneerd in de Belgische markt. Aanvankelijk waren dat vooral Luxemburgse maatschappijen. Toen de regelgever in Luxemburg ingreep kwamen verzekeraars uit Ierland en Liechtenstein hun plaats innemen. Hun aanbod was gebouwd  op een mix van zware commissies en een goedklinkend zeepbelverhaal met hoge rendementen. De commissies voor de distributie waren vaak onethisch hoog. Ze werden op een dubbel niveau uitbetaald. De makelaars kregen een percentage uit de zogenaamde mantel uitgekeerd. Dat is de levensverzekeringsstructuur die rond het fonds gewikkeld zit. Daarbovenop werd een commissie uitgekeerd uit het beleggingsfonds zelf. Dat laatste is erg handig omdat het verrekend wordt in de zogenaamde unitwaarde van de fondsen. Het is daardoor volledig onzichtbaar voor de klanten.

De omvang van de portefeuilles die op deze manier geplaatst zijn is relatief belangrijk maar erg moeilijk te duiden. De klanten die intekenden voor deze polissen zijn in een aantal gevallen minder mondig of ze komen bewust niet naar buiten met mogelijke verliezen.

In life settlements alleen al mag de omzet rustig op een half miljard euro begroot worden. Maar ook teak, wijn, zeldzame juwelen, manuscripten en munten  zijn zwaar gepusht door de distributie. Wij brengen later vandaag een overzicht van fondsen die onder deze banning van de markt zullen verdwijnen.

 

Belangrijk: de markt voor levensverzekeringen krijgt niet alleen te maken met de banning en de door de Tijd geciteerde labels voor financiële producten. Ook de regels voor publiciteit over winstdeelname wordt aangepakt.

Directeur van het FSMA Henk Becquaert geeft een uitvoerige uiteenzetting over al deze nieuwe regelgeving tijdens Future of Life Insurance | Leuven | 11.03.2014 en 12.03.2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.