Openbaar vervoer Oslo omarmt mobile payments app Ruter Billet

Ruter is de openbare dienst die het openbaar vervoer in Oslo en de omliggende regio coördineert. De effectieve transportdiensten besteden ze uit aan private onderaannemers. In de regio wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen of 20% van de Noorse bevolking. Met 300 miljoen verplaatsingen op jaarbasis is Ruter verantwoordelijk voor 60% van het openbaar vervoer in Noorwegen.

Ruter startte in december 2012 met de uitrol van de app RuterBillet. Klanten kunnen met de app m-tickets kopen op basis van een mobiele betaling zonder sms en zonder pincode. De verkoopkost voor Ruter is voldoende competitief om er volop op in te zetten.

De uitrol van Ruter Billet gebeurde gefaseerd. Eerst kregen reizigers de mogelijkheid om een ticket voor een specifieke verplaatsing te kopen. In mei 2013 kon men ook abonnementsformules kopen en in oktober 2013 kreeg de app er een aantal nieuwe producten bij.

RuterBilletphased

Die fasering maakte het mogelijk om snel in de markt te gaan en om de app bij te sturen op basis van informatie van gebruikers. Dat laatste is een heel specifieke bekommernis. De ontwikkelaars van Ruter Billet toetsen de app voortdurend aan de mening van de gebruikers ervan. De manier waarop de ontwikkelaars in dialoog blijven gaan met de gebruikers is overigens opmerkelijk. Ze hebben een permanente stroom van feedback georganiseerd die via diverse communicatiekanalen toekomt. Op basis van die feedback wordt de app bijgestuurd. Ruter heeft een aantal testgroepen geïnstalleerd en houdt ook contact met belangengroepen zoals de vereniging voor blinden.

Continual dev Ruter

De app werd ondersteund door een actieve aanwezigheid in de sociale media en kreeg daar ook meteen positieve commentaren. PC World riep RuterBillet uit tot app van het jaar 2013. Al dat gunstige nieuws vertaalde zich ook in de cijfers. De app werd tijdens de eerste negen maanden van 2013 meer dan 420.000 keer gedownload en dat leverde in die periode een verkoop van meer dan 3 miljoen tickets op.

Ruter Billet is gebruiksvriendelijk voor de klanten

De aankoop van een ticket dat de klant al eerder kocht kan met twee simpele klikken.

Gebruikers van de app worden tijdens het gebruik van de app gegidst door pop-up schermen

24 uur voordat een ticket vervalt geeft de app dat aan met een pop-up scherm

De app is uiteraard native gebouwd. De tekens en illustraties komen op een correcte manier binnen voor IOS, Anc-droïd en WindowsPhone.

Ruter Billet is gebruiksvriendelijk voor de bestuurders

Bestuurders kunnen onmiddellijk aflezen of en hoe lang een ticket nog geldig is.  Dat kan op basis van een kleurencode en via een timer die de meeloopt. De tickets kunnen bijkomende informatie verschaffen via een QR-code.

Ondertussen hebben de Noren het gebruik van de app helemaal in de armen gesloten. Begin 2103 kocht een op twintig een ticket via de ap. Vandaag is dat al een op vijf. De kostenbesparing voor Ruter is significant.

 

Hanne Nettum Breivik geeft een presentatie over Ruter Billet tijdens Global trends in Mobile Payments | 01.04.2014.  Key Note speaker tijdens het event is Jim Mc Kelvey – oprichter Square.

Voor meer informatie klikt u hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.