Persoonlijke benadering klanten via big data bij ING

Managers en directie ING 12 oktober 2010Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, trekt in het Financieele Dagblad (FD) een belangrijk debat open. Hagenaars wil informatie over het betaalverkeer gaan gebruiken om klanten gepersonaliseerde aanbiedingen te doen die passen bij hun aankoopgedrag. Hagenaars beperkt zich niet tot financiële producten. Hij trekt zijn strategie door naar de retail. De knowhow haalt hij onder andere uit een rondreis in de VS waar hij onder meer bij Macy’s kon binnenkijken hoe zij met big data omgaan.

Hagenaars start het customer intelligence project nog dit jaar op met een aantal klanten die daar zelf toestemming voor gegeven hebben. ‘Het betalingsverkeer is de streng die bank en klant nu nog verbindt. Banken leggen er geld op toe, maar het betalingsverkeer is de relatie die ze in staat stelt om meer producten en diensten te verkopen’, zegt Hagenaars in het FD. Dat is een belangrijke stelling van de directeur Particulieren bij een bank met 4,2 miljoen klanten. Het betalingsverkeer is net het segment waar de banken zwaar worden bedreigd de grote retailers en internetgiganten zoals Google, Facebook en Amazon die slim gebruik maken van big data. Maar ook de nieuwe, vaak niet bancaire betaalspecialisten zoals Square pikken snel een deel van het betaalverkeer van de banken in.

Hagenaars wil dat niet laten gebeuren en gaat in de tegenaanval. De vraag is welke tools hij daarvoor zal inzetten. Concurrent Rabobank heeft ondertussen de mobile wallet My Order gekocht en de positie ervan versterkt. My Order gaat ook aan de slag met een slimme benadering van de consument via Sidekick. Dat is een analysetool die de handelaar data geeft om zijn klant persoonlijk te benaderen.

Tip: Mobiel betalen geeft de organisatie van de retail en de verhouding tussen retailers en banken of betaalplatformen een totaal nieuwe dimensie. Tijdens Global Trends in Mobile Payments analyseren we die verhouding en we toetsen ze aan een aantal concrete cases. Key notes van Hanne Nettum Breivik (Ruter Billet Oslo) en Jim Mc Kelvey (Square)

Klik hier voor meer informatie over het seminarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.