Big data en de verdienste van ING-directeur Hans Hagenaars

Directeur Particulieren Hans Hagenaars van ING is een door de wol geverfde marketeer. Hagenaars durfde in het verleden al eens gewaagd uit de hoek komen. Begin van de jaren 1990 was hij een van de pioniers van Royal Nederland Levensverzekering, een kleine nichemaatschappij die op korte tijd een stevig marktaandeel pakte, deels gedreven door de gedurfde campagnes van Hagenaars. In zijn huidige job als directielid van een grote bank moet hij wat meer de gebaande paden volgen maar af en toe komt zijn rebelse tintje nog eens naar boven. Dat bleek maandag toen hij aankondigde dat ING zijn big data analyse commercieel wil gaan vertalen. Hoe Hagenaars dat gaat doen is niet duidelijk maar de aankondiging werd meteen in allerlei richtingen geïnterpreteerd.

De aankondiging van Hagenaars bevatte eigenlijk helemaal niets nieuws. Financiële instellingen, internetbedrijven en retailketens analyseren al jaren het aankoopgedrag en zelfs het klikgedrag van hun klanten. Banken die elektronische nieuwsbrieven sturen naar hun klanten zijn eigenlijk vooral geïnteresseerd in de analyse van het klikgedrag van de bestemmelingen. Door dergelijke gegevens te kruisen met andere beschikbare data krijg je een exact behoeften- en gedragsprofiel van de klant. Facebookgebruikers zullen al langer gemerkt hebben dat hun posts vertaald worden in advertenties die aansluiten bij hun profiel.

De snelle ontwikkeling van de digitale communicatie en de impact van sociale media laat nu ook toe om de gegevens uit de analyse bijna individueel te gaan vertalen in een commerciële strategie. De tijd dat reclame en promotie uniforme eenheidsworst waren ligt definitief achter ons.

Het innoverende in de aankondiging van Hagenaars zit hem in het feit dat hij het als topman van een grote bank aandurft om de discussie over deze ondertussen sterk uitgebouwde methodologie aan te gaan. Die discussie heeft meerdere niveau’s. Respect voor privacy is een belangrijk gegeven in de samenleving. De impact van de digitalisering en de snelle acceptatie van de sociale media in ons dagelijks leven zorgen echter voor een nieuw referentiekader. De vraag is dan ook niet of we het acceptabel vinden dat big data en consumer intelligence gebruikt worden in een commercieel kader maar wel welke spelregels er van toepassing zijn. Een van de belangrijke discussiepunten is, onder welke voorwaarden een financiële instelling haar analyse mag ter beschikking stellen van een commerciële partner. Die vraag is van levensbelang voor de financiële sector. Banken worden vandaag zwaar aangevallen in het betaalsegment. Dat is een cruciale navelstreng die de band met de klant moet actief houden en die de poort is naar de verkoop van andere, rendabele producten. De concurrentie in het betaalsegment komt van slimme IT-bedrijfjes met een veel lichtere kostenstructuur of van grote ketens en internetgiganten die vandaag al de infrastructuur hebben om big data meteen te activeren. Banken die zich blijven profileren als een full service provider zijn gedwongen om hun betaalverkeer te verdedigen. Of ze daar geld aan zullen verdienen is, gezien de nieuwe concurrenten, zeer de vraag. Het verdienmodel van de banken staat dus onder zware druk en data-intelligence kan een nieuw verdiensegment zijn. Een slimme vos als Hagenaars beseft dat als geen ander maar hij beseft ook dat de context voldoende duidelijk moet zijn om dat zonder reputatierisico te kunnen organiseren. Met zijn aankondiging heeft hij alvast , en allicht intentioneel, de ethische discussie over het gebruik van big data door de financiële sector op de agenda gezet. Het debat daarover moet het speelveld aflijnen waarbinnen consumer intelligence op volle kracht kan uitgerold worden.

Tip: Schrijf NU in voor  Global Trends in Mobile Payments | Leuven | 01.04.2014 | Key Note Jim Mc Kelvey-Founder Square

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.