Britse banken gaan samenwerken voor P2P betalingen

Paym logoThe Payments Council, een instelling die erover waakt dat iedereen toegang heeft tot het betalingsverkeer in Engeland, lanceert Paym. Dat is een netwerk waar bankklanten veilig peer to peer betalingen kunnen verrichten. Peer to peer betalingen zijn transacties waarbij twee personen  een beperkt bedrag overmaken op basis van het mobiele telefoonnummer. Er komen geen codes of bankrekeningen aan te pas.

Het bijzondere aan Paym is de samenwerking tussen een groot aantal banken. Halifax Bank of Scotland, Barclays, Cumberland Building Society, Danske Bank, HSBC, Lloyds Bank, Santander en TSB Bank starten het project samen op. Later dit jaar volgen ook Clydesdale Bank, first direct, Isle of Man Bank, NatWest, NatWest, The Royal Bank of Scotland en Yorkshire Bank. The Nationwide Building Society stapt in 2015 in. Metro Bank en Ulster Bank overwegen een instap.

In België beschikt voorlopig enkel BNP Paribas Fortis over een  actieve peer to peer applicatie. De bank zette vorig jaar  Easy Transfer in de markt. Klanten van de bank kunnen daarmee tot maximaal 250 euro per dag betalen, louter op basis van het mobiele telefoonnummer van degene die het geld ontvangt. De ontvanger moet niet noodzakelijk een smartphone hebben en hij moet ook geen klant zijn van BNP Paribas Fortis.

KBC probeerde eerder een vergelijkbare applicatie te promoten. Met scashing kunnen klanten kleinere betalingen doen maar de transactie gebeurt via een QR-code. De twee partijen moeten een smartphone hebben. Scashen kan enkel tussen KBC rekeningen.

TIP : GLOBAL TRENDS IN MOBILE PAYMENTS | Leuven | 01.04.2014 | Key Note : Jim Mc Kelvey – Founder Square

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.