Overname pensioenportefeuille Fidea zinvol voor AG Insurance

De overname van de portefeuille groepsverzekeringen en Individuele Pensioentoezeggingen van Fidea door AG Insurance wekte enige verwondering. Delta Lloyd Life (DLL) is de preferente distributiepartner van Fidea en die maatschappij zoekt actief naar groei. Vorig jaar heeft DLL zijn portefeuille schadeverzekering al verkocht aan Fidea. DLL leek daarmee de meest logische overnemer voor de levenportefeuille van Fidea.

Bovendien past die overname door AG Insurance niet in de strategie die topman Bart De Smet uitzet voor moederholding ageas. De Smet wil naar een ratio 60/40 voor levensverzekeringen tegenover schadeverzekeringen. Dat betekent dat hij op zoek moet naar bijkomende overnames in schadeverzekering. Maar de belangrijkste dochtermaatschappij doet met deze transactie net de omgekeerde beweging.

De portefeuille leven van Fidea is bovendien opgebouwd in een periode met hogere technische rentevoeten. Dat is allicht ook de reden waarom de maatschappij die activiteit graag opkuist. De vraag is of het wel zo interessant is voor AG Insurance om die verplichtingen over te nemen en hoe sterk dat weegt op haar Solvencyscore. Daarbij komt nog dat de portefeuille op een beheersplatform van KBC draait. Fidea was vroeger een dochterbedrijf van KBC en de transitie kon nog niet gebeuren omdat Fidea niet klaar is met een eigen beheersplatform voor levensverzekeringen.

Volgens woordvoeder van AG Insurance Gerrit Feyaerts heeft de transactie wel degelijk een toegevoegde waarde voor de maatschappij. De analyse van de rechten en verplichtingen is grondig gebeurd en heeft niet tot onoverkomelijke conclusies geleid. Feyaerts beklemtoont dat AG Insurance als markleider over heel wat expertise beschikt  en een zeer performant IT-platform heeft dat de maatschappij in staat stelt om dit soort integraties zeer kostenefficiënt te doen verlopen. Er is ook een goede matching met de distributiestrategie van AG Insurance.

Feyaerts verduidelijkt verder dat ageas voor de kanteling van de verhouding leven/niet-leven niet in de eerste plaats op AG Insurance rekent. AG Insurance groeit in niet-leven op een autonome manier sterker dan de markt, maar overnames in dat segment zijn in België verre van evident.

Woordvoeder van ageas Greet Poulmans voegt nog toe dat ageas zijn verhouding in schadeverzekering wil opkrikken maar ook wil blijven groeien in levensverzekeringen.

TIP : The Future of Life Insurance | Leuven | 24 & 25. 04.2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.