Sterke digitale klemtoon bij BNP Paribas Fortis

De groep BNP Paribas gaat de structuur van zijn netwerk in België aanpassen. Dat wordt breed uitgesmeerd in de media waar vooral de sluiting van een aantal kantoren en de afslanking van het personeelsbestand worden uitgelicht.

Voor wie de strategie van de bank volgt is deze ingreep echter geen verrassing en zelfs een logisch gevolg van een aantal recente initiatieven. België is een testmarkt voor de groep BNP Paribas. Vorig jaar startten ze Hello Bank op. Dat gebeurde gelijktijdig ook in Duitsland, Italië en Frankrijk. BNP Paribas richtte zich met die nieuwe mobiele bank in eerste instantie op de jongeren. Het imago van Hello Bank werd aan het techno festival Tomorrowland gekoppeld en er kwam een opvallende street marketing campaign. Daarna werd het rempedaal even ingedrukt om de koers bij te stellen. Hello Bank werd eerst als een aparte start-up gepositioneerd maar moeder BNP Paribas gaat de mobiele bank nu duidelijk meer integreren in het ruimere bankennetwerk. Dat maakt deel uit van een geïntegreerde multikanaalstratie. Daarom werd ook de marketing wat bijgestuurd. De mobiele bank sponsort momenteel het TV-programma The Voice waar de bank zich ook als innovatieve sociale mediapartner neerzet.

Naast Hello Bank was BNP Paribas Fortis in België een van de initiatiefnemers van Sixdots. Momenteel is Sixdots nog puur gericht op betalen gekoppeld aan loyalty en ticketing. Op termijn moet Sixdots kunnen uitgroeien tot een complet promotie-, sales- en betaalplatform. Cruciaal bij de uitbouw van Sixdots is de integratie van Masterpass, een nieuwe functie van Mastercard. Masterpass is in feite een verzameling van alle betaalkaarten van een bepaalde persoon die in een digitale applicatie zijn samengebracht. Het moet niet noodzakelijk om kaarten van Mastercard zelf gaan. Alle officiële betaalkaarten van erkende banken kunnen aan Masterpass gekoppeld worden.

Masterpass kan gebruikt worden van op alle mobiele toestellen, smartphone, tablet of portable pc, zolang ze maar verbonden zijn met het internet. De app is uiteraard geschikt voor online shops maar ook in een fysieke winkel is Masterpass perfect bruikbaar. Als een klant kiest voor de betaling met Masterpass moet hij een paswoord ingeven. Daarna kan hij de betaalkaart selecteren die hij wil gebruiken voor zijn aankoop. Hij bevestigt vervolgens eenvoudig de transactie

BNP Paribas is in België ook de voorloper van peer-to-peer betalingen. Dat is de functie waarmee kleinere bedragen via email of een mobiel telefoonnummer kunnen worden overgedragen.

Al die innovaties verleggen de klemtoon naar een sterk op mobiel en digitaal georiënteerde organisatie. Dat creëert extra ruimte voor adviesverlening in de kantoren. Het is logisch dat dat de bankengroep haar openingsuren daaraan aanpast. Het is even logisch dat dit leidt tot de sluiting van een aantal kantoren waar de adviesverlening zich beperkt tot een oppervlakkig eerste niveau. Met moderne communicatiemiddelen kan dat ook op een andere manier gebeuren.

De strategie van BNP Paribas Fortis speelt duidelijk in op een trend die breedmaatschappelijk merkbaar is en waarbij de klant zijn aankopen en zijn financiële beslissingen sterk onderbouwt met digitale informatie en zelfs digitale transactie. Het gevaar van die strategie is dat we een verloren generatie in de maatschappij creëren. Er zijn nog mensen die geen computer hebben en nog bellen met een vaste lijn of een simpel mobieltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.